Avrupa Birligi’ nin Bulut Bilisim Stratejisi nasil  sekillenecek ?


Avrupa Komisyonu’ nun Digital Servisler platformunda calisan Carl-Christian Buhr, 21 Mart’ ta Bruksel’ de yapilan bir konferansta konustu. Buhr,  onumuzdeki Temmuz ayinda Avrupa Komisyonu’nda sunumu yapilacak olan Avrupa Birligi’nin Bulut Bilisim stratejisinin henuz “Avrupa super-bulutu” kurmak uzerinde yogunlasmayip daha cok bulut bilisimin bugun geldigi durumu analiz edecegini ve bu yeni teknolojiyi tesvik etmek uzere yapilabilecek eylemler ustunde durulacagini bildirdi.

Carl-Christian Buhr ozetle sunlari soyledi:

Bilindigi gibi bulut bilisim, verilerin fiziksel olarak uretildigi yerlerin disinda dunyanin herhangi bir yerinde var olabilecek sunucularda tutulabilmesi , buralardan servis edilebilmesi ve buralarda islenerek kullaniciya geri dondurulmesi anlamina geliyor. Bu servisler sayesinde bireyler, sirketler, kamu kuruluslari artik fiziksel olarak bulunduklari mekanlarda Bilgi Teknolojisi altyapi kurulumlarina ihtiyac duymayacak ve istedigi bilgiyi bulutta depolayabilecek, bulutta isleyebilecek ve bulutta analiz edebilecek.

Bulut servislerinin amaci verilere sinirlar otesinde ulasabilmeyi olanakli kilmak. Bu yuzden Avrupa komisyonu stratejisi, bulut sistemlerinin (yazilim uygulamalari ve altyapilarinin) mevcut fiziksel sinirlar otesinde birlikte calisilabilirlik ve standardizasyon cozumlerine yonelecek. Veri guvenligi cok acik ve bilinen gerekceler dolayisiyla cok yakindan incelenmelidir. Dusuncemiz odur ki bulut bilisim ihtiyaclari konusu ele alanacak ve bu konuda uygun bir denge saglanacak.

Konferans’ a katilan diger ulke temsilcileri de ozellikle Avrupa Bulut Bilisim Stratejisinde bir diger onemli unsurun  Avrupa Birligi ve diger ulkeler  – ozellikle  Japonya ve Amerika Birlesik Devletleri - arasindaki isbirligi olacaginin altini cizdiler. Avrupa Birligi’ nin Amerika Buyukelcisi William E. Kennard yaptigi konusmada  “bulut bilisimi birlikte tesvik etmenin” onemini vurguladi ve transatlantic digital pazarini buyutmenin yolu “transatlantic standardlari” tesvikten gecer dedi. William E. Kennard stratejinin yalnizca “Avrupa bulutu” na sinirlanmamasi konusunu memnuniyetle karsiladiklarini belirterek “veri ozgurce haraket edebilmelidir” dedi.

Simdi gozler Amerika Birlesik Devletleri ve Avrupa Birligi’ nin veri guvenligi konusunda farkli noktalardan birlikte hareket edip edemeyecekleri konusuna cevrilmis durumda. Bu konuda ulasilacak nokta ve beraberinde getirecegi aciklamalar heyecanla bekleniyor.