Helix Nebula - Bilim Bulutu’ nun 9 Temmuz duyurusu

 “Helix Nebula – Bilim Bulutu”, Avrupali bilim adamlarinin buyuk bilisim teknolojisi gereksinimlerini karsilamak ve Avrupa’ da kamu sektorunde bulut bilisim pazari yaratmak amaciyla bu yilin ilk aylarinda kuruldu. Bilim Bulutu,  9 Temmuz’ da Yuksek enerji fizigi, molekuler biyoloji ve dogal afetler risk yonetiminde ilk temel yazilim uygulamalarinin kuruldugunu duyurdu.

Buyuk bilim - buyuk is sloganiyla kurulan Helix Nebula – Bilim Bulutu projesi, onde gelen Bilisim Teknoloji sirketleriyle, Avrupa’ nin CERN, EMBL ve ESA gibi  onde gelen arastirma merkezlerinin guclerini birlestiriyor. Proje, Avrupa Komisyonu’ ndan 1.8 milyon Avro degerinde bir yatirim kazandi. Insiyatif, Avrupa Komisyonu’ nun Avrupa icin Digital Ajenda projesini kuvvetle destekliyor.

Avrupa’ nin CERN, EMBL ve ESA gibi buyuk arastirma merkezleri simdi  Atos, CloudSigma ve T-Systems tarafindan isletilen veri merkezlerinde onbinlerce is surecini isleten ilk bilimsel yazilim juygulamalarinin kurulumunu gerceklestirdi.

Bu arastirma merkezlerinin kullanmaya basladiklari bulut yazilim uygulamalari, birbirinden farkli teknolojileri kullanmalarina ragmen birden fazla sunucuda calisabiliyorlar. Bu bulut uygulamalari sayesinde ornegin ESA, 20 yillik yeryuzu gozlem arsivini inceleme olanagina sahip olabilecek.
Atos, ClougSigma ve T-Systems kullanilan bu yazilim uygulamalarina bulut bilisim alt yapi kaynaklarini saglayan sirketler oldular ve PoC (Proof of Concept) asamasinda en onemli  rolu ustlendiler.

Atos sirketi arastirma orgutlerine mevcut bulut servislerini acti. Atos’un bas cozum mimari Michael Symonds konuyla ilgili olarak soyle konustu: “Arastirma orgutleri icin kamu tipi bulut cozumleri uygulamak ozel sirketlere bulut servisleri kurmaktan cok farkli.  Cok fazla caba gerektirdi ancak bu ilk sonuclardam memnunuz.”

Halihazirda bir kamu bulutu isleten CloudSigma’ nin Teknoloji Yonetcisi Robert Jenkins de “Bu ilk sonuclar bize dogru cizgide oldugumuzu gostermekle kalmiyor, ayni zamanda bu pilot proje asamasinda kamu sektorunde bulut servisleri icin yeni is olanaklari gelistirebilecegimizi gosteriyor.”
Bu ozel-kamu sektoru ortakligina yonetim modelleri cizen T-Systems Kamu Sektoru Uluslararasi Satis Muduru Jurry de la Mar da konuyla ilgili olarak “Her basarili ekip gibi isleri ilerletmek icin kucuk bir cekirdek kadroya ihtiyacimiz vardi. 2012 yilinda konsorsiyum uyeligini nasil daha fazla ureticiye, daha cok yazilim uygulamalarina ve kamu sektoru orgutlerine genisletebiliriz bunun uzerinde calisacagiz.”

Pilot projenin altyapi zeminini kuran sirketlerin yanisira SixSq, Terradue ve The Server Labs gibi kucuk ve orta boy sirketler de bu ilk yazilimlarin kurulumunda ve calistirilmasinda hayati bir rol oynadilar.

Helix Nebula – Bilim Bulutu duyurusunda, bu gune kadar proje icinde yer almis olan arastirma orgutleri disindaki diger bilimsel arastirma orgutlerinin  de Helix Nebula – Bilim Bulutu projesinde yer almasi isteniyor.

Helix Nebula – Bilim Bulutu projesinin su anki katilimcilarinin isimleri soyle: Atos, Capgemini, CERN, CloudSigma, Cloud Security Alliance, CNES, CNR IRIA, DLR, EMBL, ESA, European Grid Infrastructure, Interoute, Logica, The OpenNebula Project, Orange Business Services, SAP, SixSq, Telefonica, Terradue, Thales. The Server Labs, Trust-IT and T-Systems.

Helix Nebula – Bilim Bulutu projesi facebook sayfasi icin asagidaki linki tiklayiniz.

http://www.facebook.com/HelixNebula.TheScienceCloud/likes