EUROPA - Press Releases - Neelie Kroes Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda Setting up the European Cloud Partnership World Economic Forum Davos, Switzerland, 26th January 2012

EUROPA - Press Releases - Neelie Kroes Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda Setting up the European Cloud Partnership World Economic Forum Davos, Switzerland, 26th January 2012: EUROPA - Press Releases - Neelie Kroes Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda Setting up the European Cloud Partnership World Economic Forum Davos, Switzerland, 26th January 2012

DAVOS’ tan “Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi” cagrisi.


 “Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi” ni kurmaktan sorumlu Avrupa komisyonu baskan yardimcisi Neelie Kroes 26 Ocak 2012’ de DAVOS Dunya Ekonomik Forumu’ nda yaptigi konusmada, Bulut Bilisimin Avrupa ekonomisini degistirecegini, en kucuk sirketler ve hatta insanlar dahil olmak uzere uretimde verimliligi onemli olcude arttiracagini soyledi.
Bulut Bilisimin olceklenebilir ve guvenli servisleriyle daha ust duzeyde verimlilik, daha ust duzeyde esneklik, daha dusuk duzeyde maliyet getirecegini vurgulayan  Kroes, Avrupa ekonomilerinin Bulut Bilisime ihtiyaci oldugunu ve bu yil gecen yil verdigi sozu tutup Avrupa’ yi bulut bilisim sempatizani olmaktan bulut bilisimde aktif yer alan bir topluluk haline getirecegini sozlerine ekledi.
Kroes, o zamandan bu yana Bulut bilisim saglayicilari, kullanicilari ve tuketicileriyle yogun bir danisma surecine girdik ve ustunde durulmasi gereken konularda Avrupa’ da ilgili taraflar ve belli basli ortaklarimizla onemli calismalar yaptik dedi.
Gecen yil yapilan arastirmalarin sonuclarindan Bahseden Kroes’ un konusmasi ozetle soyle devam etti:
“Sonuclar ortada. Cogu hala buluta karsi tedirgin, endiseliler. Nasil bir servis aliyorum, bunu nereden bilecegim? Verilerim korunuyor mu? Hangi ureticilere guvenebilirim? Eger calistigim ureticiyi begenmiyorsam baska bir ureticiye kolaylikla gecebilir miyim? Istedigim servisi alamiyorsam legal olarak sozlesmemi iptal etmemin yollari var mi? Bu sorular gundemde..
“Tum bu sorunlar...standardlar, sertifikalar, very korunmasi, birlikte calisabilirlik, kilitlenme, legal durumlar ve digerleri ozellikle kucuk sirketleri endiselendiren konular. Halbuki bu sirketler bulut bilisimden en cok yarar saglayacak olanlar, ancak bunlarin bulut bilisim ureticileriyle pazarlik icin ne yeterli kaynaklari ne de harcama gucleri var.
“Bu engellerin oldugu her yerde bunlari asmaya kararliyim.”
Kroes, legal duzenlemeler konusunda Avrupa Ekonomik Komisyonu’ nun Bulut Bilisimi de iceren yeni veri guvenligi yasa degisimi onergesi getirdigini sozlerine ekleyerek ozellikle ilk baslanilacak alanin Kamu sektoru oldugundan soz etti:
“Fakat daha fazlasini yapabiliriz. Kamu sektorune bakiniz. Kamuda Bilgi Teknolojileri alimi yuksektir, pazarin hemen hemen %25’ i bu sektorde..ancak bu sektor cok parcali dolayisiyla etkisi az. Bu satin alma gucunu uyumlastirarak ve entegre ederek yukseltebiliriz. Ve elbette bunu sonuc olarak sinirlari asarak yapacagimiz ortak satinalmalarla gerceklestirebiliriz. ..Bu noktaya nasil ulasabiliriz?”
“Bulut alicilari ve ureticilerini Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi’ na cagiriyorum.
“Komisyon Ortakligi 10 milyon Avro ile baslatacak. 2012’ de ortaklik icin onemli bir ilerleme saglanacak ve bunun ilk conuclarina 2013’ te ulasilacak.
“Ortakligin ilk isi kamu otoritelerinde bulut bilisim cozumleri icin guclu bir ortak zemin hazirlamak olacak..Baslangicta bu cozumler ayri ayri sunulabilir, bununla birlikte bu surecte bile bulut bilisim saticilari ve alicilari icin ortak yanasimin yararlari ortaya cikmaya baslayacak. Ozel is yerleri ve orgutler icin de bu yontemin benimsenmemesi icin hicbir neden olmadigini hatirlatayim. Daha sonra yerel, bolgesel ve devletler duzeyinde kamu kurumlari bu ortakligi daha da ilerletebilir ve artan oranda bir kaynak havusuna sahip olabilir ve sonunda da ortak satinalmalara gidebilir.
“Bu calisir mi? Buna benzer birsey Amerika Birlesik Devletleri’ nde federal yonetimde uygulandi.Avrupa Uzay Ajansi ve CERN’ in onderlik ettigi Avrupa Bilim Kurumlari gurubu kendi aralarinda benzer bir proje yurutuyorlar. Ancak bizim alanimiz ABD’ nin ve Bilim Kurumlarinin alanlarindan daha karmasik. Bizim hedefimize ulasmamiz icin bu nedenle daha kararli ve insiyatifli davranmamiz gerekiyor..”
 “Avrupa budur..Nerede anlam ifade ediyorsa orada birlikte hareket etmek...”

Londra’ da 25-27 Ocak 2012 tarihinde gerceklestirilen Bulut Bilisim Konferansi’ nda Avrupa Birligi’ nin Bulut Bilisim Cozumlerinde getirdigi Yeni Gizlilik Yasasi onerisi konusuldu. Onerilen yasa orgutleri verilerin gizliligi konusunda daha dikkatli dusunmeye yoneltecek.
 Londra  25-27 Ocak 2012

Gecen hafta Avrupa Birligi veri tabanlarinin korunmasi ustune yeni bir yasa teklifi getirdi. Bu teklifin bulut bilisim cozumlerini benimsemeye hazir kullanicilar arasinda bazi rahatsizliklar yaratmakla birlikte Avrupa’ li kullanicilara faydalar saglayacagi konusuluyor. Bazi ulkelerdeki bulut bilisim saglayicilarinin cozumleriyle celisse de, bu onerinin getirecegi cekismenin oldukca abartildigi da soyleniyor.
Avrupa Birligi'nin Veri Koruma kanunun’ da onerdigi bazi digisiklikler, basta Amerika Birlesik Devletleri olmak uzere bazi ulkelerdeki mevcut kanunlarla celisiyor. ABD’ de bazi kurumlara telefon, email ve mali verileri inceleme ve arastirma hakki verilirken, Avrupa Birligi’ nin getirdigi degisikliklere gore bulut bilisim cozumlerini kullanan kisiler ve orgutler 3. Kurumlarca tutulan verilerin sunucu kaynaklardan silinmesini isteme hakkina sahip olacak ve bu verileri elde bulunduran kurumlardan verileri silme isteminde bulunabilacek. Elbette verileri tutmanin mesru temelleri yoksa. Ancak eger bu veriler, Amerikan bulut Bilisim sunucularinda depolanmis ise, Amarika Birlesik Devletleri vatani kanunlara dayanarak yine de bu verileri inceleme hakkina sahip olabilecek.
Avrupa Birligi Adalet Komisyonu baskani Viviane Reding bu konuda endise duymanin hakli nedenleri var, ancak bu cok az sayida orgutu etkileyecek birsey, bu konunun kendinden suphesi olan sunucular haricinde onemli bir sorun yaratmamasi gerektigini soyledi ve soyle devam etti: “ Ingiltere’ de CIF (Bulut Bilisim Endustri Forumu) tarafindan servis goren orgutlerin 73% u  verilerini Avrupa Ekonomi bolgesinde tutuyor..”.. “Avrupa sirketlerinin verilerinin ABD otoritelerinin eline gecmemesinin tek garantisi bulut bilisim saglayicisi sirketlerin veri merkezlerini Avrupa Ekonomik Toplulugu bolgelerindeki veri merkezlerinde tutmalaridir..”..”Bunu soylerken Amazon ya da Google gibi Amerikan sirketlerine negative bir yanasimim yok..Bu sirketler iyi kalitede cozumler sunuyorlar..ancak bunlar sizinle ayni kisilige sahip degil..bunlar sizin yerel saticilariniz degil..”..” bulut bilisim cozum sunuculari musterileri nerede Bilgi teknolojilerine sistemlerine sahipseler ve nerede verilerini depoluyorlarsa orada olmalidirlar..”
Londra tabanli IaaS sirketi olan Ospero Viviane Reding’ in goruslerine katildiklarini ve kendilerinin Daas (Servis olarak Dagitim) cozumlerinin  “tasarim gizliligi” ilkesiyle hareket ettigini soyledi. Ospero, SaaS sunuculari hangi ulkede is yapiyorsa, o ulkenin verilerin saklanmasi ustune varolan kanunlarina uymalidirlar dedi. Ospero’nun CEO’ su Jason Currill bu konuyla ilgili olarak sunlari soyledi: “ 3 servis sunucuyla birlikte 19 veri merkezini bir dagitim agiyla birbirine bagladik – Bunlardan biri Avrupa’ da, digeri Kuzey Amerika’ da biri de Asya Psifik’ te. Bu uc merkez’ de ayni presedurlerle calisiyor...bizimle kim verisini depolamak istiyorsa bu 19 veri merkezinin hepsinden ayni altyapiyi aliyor...Musteriler diyelim bir imajin yerini degistirmek istiyorlar, bunun icin imaji bir yerden bir yere hareket ettirip, istedikleri yere birakmalari yeterli. Veri merkezleri SaaS uygulamalari icin sanal dagitim noktalari haline geldi ancak orgutlerin verisi merkezi olarak depolaniyor.”
Ospero’ nun Almanya, Isvec, Portekiz, Italya, Ispanya, Birlesik Krallik ve Hollanda’ da aglari var. Currill Avrupa Birligi’ nin veri korunmasi konusunda getirdigi degisiklik onerilerinin bulut bilim endustrisi icin onemine dikkati cekti. Informatica’ dan Charles Race’ de bu yeni degisikligin kurumsal gundemlerde verileri koruma konusunu ust siralara tasiyacagini soyledi.
 Ancak genel kani bu konudaki ilerlemenin yavas gittigi ve bulut bilisim cozumlerinin uygulama hizina yetisemedigi. Veri koruma kanunlarindaki degisikliklerin bu hiza uyumlu bir bicimde ele alinmasi ve degistirilip uygulanmasi oncelikle ele alinmasi gereken bir konu olarak goruluyor.

Cloudturk Basin Toplantisi



CLOUDTURK+ABH+HP is on the move in TURKEY

Cloudturk has made the greatest infrastructure as a service (IaaS) investment in the largest data center of Turkey. Anadolu Bilişim Hizmetleri (ABH), is the administrator of IT operations in Russia, Serbia, Belarus, Moldova, Georgia, Azerbaijan, Syria, Iraq, Jordan, Turkmenistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Kazakhstan and Pakistan.
Cloudturk developed its hardware infrastructure with HP. Besides, advanced technologies are used for security and maintainability of service quality. Cloudturk’s server infrastructure services are located in one of the few Turquality and Tier 3 certified data centers modeled on the system structure of ISO 9001, 20001, and 27001.
Below a CLOUDTURK video Press Meeting


Bulut Bilisim Sanayi Forumu (CIF), kullanicilarin Bulut Bilisim Servis modeline gecis konusundaki endiseleri dile getirdi



Aralik 2012 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, bulut bilisime gecisteki en buyuk engel guvenlik sorunu.

CIF’ in Ingiltere’ deki arastirma uzmani Simplexo’ ya gore “eger bulut bilisim gunluk yasamimizda bir anlam ifade edecekse, korku, belirsizlik ve supheyi birakip guvenlik sorunlarina odaklanmamiz gerekiyor.”

Simplexo’ nun CTO’ su Simon Bain soyle diyor: “CIF kullanicilarin benimseme duzeyleri ve egilimleri ustune oldukca detayli bir anket yapti. Ankete gore kullanicilar arasinda veri guvenligi ve gizliligin korunmasi diger unsurlarin yaninda %62 oraninda yer tutuyor.” Simon Bain konusmasini soyle surduruyor:

“Acikcasi ben hem ozel, hem de kurumsal yasamda ‘Bulut’ a inaniyorum, bununla birlikte Hard Disk lerimizi bir kenara firlatip herseyimizi baskalarinin ellerine teslim etmeden once belli kurallarin yapilandirilmasi gerektigine de inaniyorum.” ...."Yapmamiz gereken sey biraz daha derine inmek ve en basit bicimiyle ‘bulut’ un ne oldugunda odaklanmaktir. Bulut bilisim dosyalarinizi, imajlarinizi, muzik ve film videolarinizi baska birisinin hard disk’ ine her an ulasabileceginiz bir durumda birakmaktir. Ayni zamanda da yazilim programlarini is yerinde ya da bulundugunuz mekanda montajlamadan bulutta kullanmaktir. Yillardir emaillerimizi bu sekilde depoluyor ve kullaniyoruz. Videolarimizi youtube’ a, Facebook ve Flikr’ a koyuyoruz.”...Bain soyle devam etti...”Hatirlatmak isterim ki cogumuz banka dekontlarina Internet bankaciligindan ulasiyoruz. Burada guvenligin onemi neyse oteki konularda da aynidir. Dolayisiyla bulutta guvenlik odaklanmamiz gereken en onemli konudur..”

Simplexo bu guvenlik sorunlarindan yola cikarak “BulutunuArastir-SearchYourCloud” adiyla ust duzeyde guvenlikli bir servis yaratti. Bu servis araciligiyla tek bir tikla bulutta istediginiz bilgiye ulasabiliyorsunuz.

“SearchYourDesktop-Dizustu BilgisayariniziArayin” teknolojisine dayanan bu sistem bir ya da birden fazla bilgisayar, el ici mini araclar, bulutta yer alan dosyalari indeksliyerek guvenlikli bir sekilde veri aramaya olanak sagliyor.

Bain’ a gore, bu “BulutSaklamaIndeksi – CloudStoreIndex”, guvenlikten taviz vermeden kullanicilara “tam metin” arama olanagi veriyor, cunku kullanici istedigi bilgiyi dosyalarda ararken dosyanin icerigi hakkinda hicbir bilgi vermiyor..

Amazon Web Services (AWS), Bulut Bilisim urun paketine bir yenisini daha ekledi.  Bu urunun adi “NoSQL” veri  tabani.


NoSQL yapisal olmayan bilgiyi islemek icin hazirlanmis olan bir veri tabani. Amazon yillardir bunun icin hazirlaniyordu ve sonunda urun piyasaya cikti.
Amazon yapisal olmayan veriyi islemek icin 5 yil once SimpleDB adinda bir urun ortaya cikarmisti. “NoSQL” veri tabani bu urunun daha buyuk ve olceklenebilir hali. Adi “DynamoDB”.  “DynamoDB”  yapisal olmayan web verilerine ve web yazilimlarinin web dagitim agina daha cok uyuyor. NoSQL, sosyal oyun paketleri ve buyuk very tabanina dayanarak islem yapan web yazilimlarina da cok uygun. Cunku bu yazilimlar yalnizca sirketlerin icsel islemsel verilerinin toplanmasi ve analizi icin degil, ayni zamanda cok yonlu kaynaklardan gelen  (ornegin sosyal paylasim siteleri Twitter, Facebook. Email, ofis dokumanlari) bilgiyi de biraraya getirip analiz ediyor.
DynamoDB’ nin Beta testi seckin kullanicilar tarafindan aylar suren bir calisma sonucunda tamamlandi. Bu sirketler arasinda ReedElsevier ve SmugMug var.Sirket ayni zamada meta verilerini adi aciklanmayan bir very tabanindan DynamoDB’ ye tasidi.

DynamoDB’ nin en kullanisli taraflarindan biri de, kullanicilarin kendi isletmelerinde donanim cihazlarina, bu cihazlarin kopyalanmasina gerek kalmamasi. Bu islemlerin hepsini  DynamoDB bulutta hallediyor. Kullanicilarin her turlu islem icin yalnizca AWS (Amazon Web Server) konsoluna girerek isteklerini bildirmeleri yetiyor.

Bulut Bilisim ustune dunyanin en  buyuk akademik kongresi Yapiliyor...



IEEE (Uluslararasi Elektrik ve Elektronik Muhendisleri Kurumu) ‘ nun
Bulut Bilisim Konferansi 24-29 Haziran 2012’ de Amerika Birlesik Devletleri’ de gerceklestirilecek.

Konferansin adresi Hyatt Regency Waikiki Resort and Spa, Honolulu, Hawaii, USA.

Bulut Bilisim Konferansi’ nin konusu “oncusu oldugumuz degisim” olacak.

Konferansin bulut bilisim ustune yapilacak en buyuk Akademik konferans oldugu soylenmekte ve konferansa dunyanin her tarafindan bulut bilisim ustune yeni calismalar hazirlayan akademisyenler yazilariyla birlikte davet edilmekte.

Dunya bilgisayar muhendislerinin orgutu olan IEEE’ nin Bilgisayar Muhendisleri Kurumu’ nun kurulus tarihi 1946. Dunya capinda 85000 uyesi var.

Konferansin Sponsorlari  IBM, HP, SAP


Konferans icin bilgi


JOYENT Bulut Bilisim cozumlerine 85 milyar dolarlik yeni yatirim...



Bulut Bilisim yazilim ve servis saglayicisi JOYENT, 85 milyon dolar civarinda yeni bir yatirim kazandi. Yatirimi yapan sirketler gurubunda European Group Weather Investment II ve Telefonica Digital de var. Telefonica stratejik yatirimci olarak katiliyor.
Weather II, telekomunikasyon sirketlerinde stratejik hisse sahibi.. Abone sayisi olarak Dunyanin 6.buyuk mobil telekomunikasyon gurubu olan Vimpelcon’ da 20% hisseye sahip. JOYENT, Weather II’ nin yatirim desteginde  Accelero Capital sirketinin tavsiyesinin de rol oynadigini soyluyor. Hem Weather II, hem de Accelero telekom ve is pazarlarinda daha cok telekomunikasyon, telekomunikasyona yonelik medya ve teknoloji sirketlerine odaklaniyor.
Accelero Capital CEO’ su Khaled Bichara, “bulut bilisimde en zor ve guncel sorunlar olan bulut bilisim teknolojilerinin performansi, saglamligi esneklik ve guvenligi konularinda cozum ureten JOYENT’ e yaptiklari bu stratejik yatirimdan cok memnun olduklarini”  soyledi.
JOYENT gurubunun bulutta calisan yazilim paketi SmartDataCenter, cok sayida yazilim programcisi tarafindan kullanilmaktadir.. JoyentCloud.com websitesinden destek saglayan JOYENT, linkedin, Gilt Groupe, Dell ve Kaban gibi taninmis sirketlere  kamu bulut servisleri saglamaktadir. JOYENT, yogun veri tabani ve gercek zamanli yazilimlarin gelistirilmesinde kullanilan acik kaynakli server tarafi JavaScript projesi olan Node.js’ in de basini cekmektedir. Joyent’ in acik kaynakli projesi olan SmartOS, ticari yazilim SmartDataCenter’ in ustune oturdugu isletim sistemidir.
JOYENT, 2012 yili icinde su ana kadar gorulmemis duzeyde bir performans saglayacak olan bulut bilisim sistemlerini her kitada yer alan kuresel sirketlere acmayi planlamaktadir.
San Francisco bazli sirketin su ana kadar mevcut yatirimcilari arasinda El Dorado Ventures, Epic Ventures, Greycroft Partners, Intel Capital, ve Liberty Global da var.

SuccessTV: Learn more about Mobile Dashboards


NEW INVENTION -QUANTUM COMPUTING IN CLOUD (BULUTTA QUANTUM BILGISAYARLARI)
Qauntum teknolojisiyle uretilecek yeni  bulut bilisim bilgisayarlari ustune calismalar hizla ilerliyor.


Quantum bilgisaylari hizli ve karmasik islemleri cozmek icin quantum fiziginin dogasinda var olan belirsizliklere dayanacak ve bulut bilisim sistemlerindeki guvenlik sorunlarina cozum getirecek.
Quantum bilgisayari kendisine gonderilen verinin ne oldugunu bilmeden islem yurutecek ve islemin sonucunu kullaniciya geri gonderecek. Bu nedenle de Quantum bilgisayarlari, elektronik sistemlere dayali geleneksel bilgisayarlarin yerini alacak en guclu rakip olarak goruluyor.
Fizigin bir dali olan Quantumun mekanigine gore nesneler birbirlerine girift bir bicimde bagli olarak ve ayni anda birden fazla sekil alabilirler.
 Bu yuzden geleneksel Digital bilgisayarlarin kullandiklari 0 ve 1 “bits” leri yerine Quantum Bilgisayari bu icice gecmis durumlari kullanarak nefesleri durduracak hizla hesaplamalar yapacak.
Quantum bilgisayarlari sifreleme tekniklerinde getirdigi yenilikle bulut bilisimdeki guvenlik sorunlarini cozecek.. Veriler ozel olarak hazirlanmis tek isik parcaciklari olarak bilinen photonlarda kodlanacak ve bu veriler parcalanmadan “okunamayacak”. Bu teknikle ust duzeyde guvenlik isteyen mesajlarin sifrelerinin cozulmesi icin anahtarlar kullanilacak.
Vienna universitesi Quantum Bilgisayar oncusu Anton Zeilinger ve uluslararasi arastirmacilar gurubu, quantum bilgisayar teknolojisinde iki unsure dikkati cekiyorlar: quantum bitleri bulutun disinda hazirlanacak ve hazirlanan bu quantum bitleri islenmek uzere bulutta bir kaynak olarak kullanilacak olan Quantum bilgisayarina gonderilecek.
Surec kullanici icin tamamiyla acik olacak. Ornegin 2,012 sayisina ulasmak icin birbiriyle carpilmasi carpilmasi gereken numaralarin ne oldugunu bulmak gibi. Bu bilgiyi kullanici hazirlayacak ve Quantum bilgisayari 2,012 sayisini gormeden islemi tamamlayip kullaniciya geri yollayacak. Yani Quantum bilgisayari buluta gonderilen sifreli quantum bitlerini isleyecek ve islenmis bitleri kullaniciya ne oldugunu bile anlamadan ve sifreyi cozmeden ama sonuca ulasmis bir bicimde geri gonderecek.
Uzak mesafeli quantum sifreleme teknigi 2007’ den beri Isvicre’ de electronik sektorunde kullaniliyor. Cork Universitesi’ ndeki arastirmacilar Quantum bilgilerinin internet evlerimize sokan fibrelerden dagitilabilecegini soyluyorlar.
Bilim adamlarini su anda dusunduren en onemli konu, Quantum bilgisayarinin fiziksel gucu. Bu cok complex yapidaki bilgisayarin bulutta bir kaynak olarak yer alabilmasi icin basitlestirilmesi, minyaturize edilmesi ve ucuzlatilmasi gerekiyor.

Final Winners Announced in International Cloud Computing Awards
2012 Uluslararasi Bulut Bilisim Odul Programi sahiplerini buldu.


Bulut Bilisim bilindigi gibi geleneksel IT sistemlerinden farkli olarak sirketlerin ic bunyelerinde degil de disaridan servis olarak verilen sistemlerin adi. Bu yil program 200 katilimci ile acildi ve secilenler tabii ki bulut bilisim arenasinda iyilerin en iyileri.
Bu yilki kategoriler icinde  sunlar vardi: B2B musteri stratejisi, En iyi bulut altyapisi, Yilin veri tabani yenilikcisi, Yilin gelistirme oncusu, En umut verici yeni girimci, Servis olarak en iyi platform, Guvenlikte en yenilikci, servis olarak en iyi software ve  Web servislerinde en basarili olan.
Bulut Bilisim odullerinin orgutleyicisi Larry Johnson odul toreninde soyle konustu: “Programa kendi alaninda cok basarili olan 200 civarinda orgut katildi. Katilim ve standardlar olaganustu yuksekti. Karar almak oldukca iddiali bir gorevdi. Ancak sectigimiz odul sahiplarinin kendi alanlarinda iyilerin en iyileri olduguna inaniyoruz.”....”2013’ e dogru giderek artan sayida orgutun bulut bilisim teknolojisini benimseyecegini gorecegiz ve bizim gorevimiz de bunu olanakli kilan yenilikcilere hak ettikleri  odulu verebilmektir.”
“Ilk odul programi sadece bir baslangicti. Dunyada heyecanlandirici buluslari olan cok sayida girisimci oldugunu biliyoruz. Halihazirda var olan sirketler de Bulutu yeni bir bicimde kullanmanin yollarini ariyorlar..Gorecegiz ki bunlar cogalacak. Benim ongorum su ki 2012’ de insanlar bulut bilisimi egzotik ya da istege bagli birsey olarak gormeyi birakacaklar ve bulut bilisim teknolojilerini operasyonal altyapilarinin her duzeyine entegre edecekler.”
Odul sahiplerinin tam listesini gormek icin at http://www.cloud-awards.com/2012-shortlist tiklayin.
2013 Odul listesine girmek istiyorsaniz  http://www.cloud-awards.com tiklayin



Buluttaki son gelismeler....



Bulut Bilisim  teknolojileri her gecen gun daha populer hale geliyor.2012 yili sonunda bulut sunucu servislerinin iki Katina cikacagi soyleniyor. HIS' e (Business Information Service) gore bulut bilisim sunucularinin sayisi 87.000' e cikacak. gecen yilla karsilastirildiginda bu oran %35 daha fazla ve 2010 yilinda satilan 460.000 in iki kati.

Bu buyumenin onumuzdeki ay ve yillarda surecegi gozlemleniyor. Tahminlere gore 2015 yilina kadar bu pazar %23 ve %30 oraninda buyuyecek.

HIS bas analisti Peter Lin bu buyumenin cok yanli faydalari oldugunu soyleyerek soyle devam etti: "Ozellikle sirketler icin bulut bilisim yazilim, platform ve alt yapi olarak maliyetleri dusuk tutmak icin kullanilabilir. Faydalari cok fazla ornegin sunucu araclari daha fazla kullanima acip yarar saglamasinin yanisira musterilere dusuk sermaye harcamasi, ust duzeyde olceklenebilirlik getirdigi gibi servislere donanimlardaki coklu cihazlardan daha kolay erisilebilirlik sagliyor."

Microfoft' un Yeni Zelanda direktoru Paul Mucklesto da Computing World dergisinde yazdigi bir yazida, bulut bilisimin 2012 yilinda daha da olgunlasacagini soyluyor.





Hukumetlerin bulut bilisim cozumlerine yonelmeleri
Bulut bilisime inanci arttiracak.





2012’ de Ingiltere’ de kamu sektorunde bulut bilisim alaninda buyuk bir adim atilacak. G-Bulut yazilim katalogunun hazirlanmasiyla birlikte kamu kuruluslarinin bulut bilisim servislerini satin almalarina kolayliklar getirildi.  Ozel sector de simdi soyle dusunmeye basladi: “Eger bulut bilisim hukumet icin yeteri kadar guvenlikliyse bizim icin de oyledir”.

Ingiliz hukumeti, Ocak 2012’ de G-bulut yazilim magazasini cikaracak ve yil sonuna kadar 50 kadar sirkete  akredite verecek ve boylece bulut bilisim paketlerini almak icin teklif sureclerine girmeye gerek kalmayacak. Hukumetin Bilgi Guvence Ajansi – Communication Electronics Security Group (CESG) G-bulut servislerin ve dagitim aginin onaylanma surecine katilacak.

Guvenlik uzmanlarindan gelecek bu tur bir destekle birlikte 2012 yili bulut bilisimin guvenilirligi konusundaki supheleri azaltacak ve musteri guvencesini arttiracak.

Mobillerle bulutun birlesmesi...
2012’de bulut bilisim mobil araclara daha da girecek. Mobille bulutun birlesmesi gercek anlamda 2011 yilinda sekil kazanmisti, ancak 2012, mobilde bulut servislerinin hakim oldugu bir yil olacak.Yazilim programlarina akilli telefonlardan, tabletlerden, notebooklardan, dizustu bilgisayarlardan ulasilabilmasiyle baslayan bu egilim,  2012 yilinda hizina devam edecek.

Bir  zamanlar cebimizden cikarip haberlere goz attigimiz, filim seyrettigimiz bu mobil araclar, 2012’ de sirketlerde kullanilan is araclari haline  gelecekler. Bunun yolunu ilk acanlar da sirket yoneticileri olacak. Bu araclarin ne kadar yararli odugunu goren yoneticiler sirketlerinde bu araclarin is araclari olarak kullanilmasinin basini cekecekler.







Bulut sosyallesecek..
2011' de sosyal kurumlar fikri yayginlasmaya basladi. Bunun basini ceken sirket, bulutta CRM(Musteri Iliskileri Yonetimi) yaziliminin sahibi olan Saleforce sirketi oldu. Google gibi bulut bilisim onculeri de buna sarildi. Boylece 2012' de sosyal bulutun  temelleri atildi. Bu momentum kartopu etkisi yaratacak ve sirketler bulut eko sistemlerinde sosyal unsurlara giderek daha cok agirlik verecekler..bu sirket kapsamindaki sosyal aglarin bulut uygulamalarina sosyal becerilerin eklenmesi seklinde olabilecegi gibi is hayatinin sinirlarina Facebook gibi unsurlarin entegre edilmesi seklinde de olacak. Sosyal kurumsallasma icin daha ilk adimlar atiliyor ve sirketler Facebook gibi sosyal paylasim platformlarinin is hayatinda nasil kullanilabilecegi gibi kunularda epey kafa yoruyor,ancak  surasi acik ki artik bunun bir bilimkurgu olmadigi konusunda hemen hemen herkes hemfikir.
Iltergunleri.org' un videosu. Accenture' dan ceviridir. 
http://iltekgunleri.org





2011 yilinda Her yeni teknoloji cikislarinda oldugu gibi bulut bilisim teknolojisinde de guvenlik unsuru on plana cikmisti. Bulut sistemlerin guvenilirligi konusunda bulut bilisim teknolojisinde kara bulutlar dolasti. Arastirmacilar, Amazon' un bulut teknolojisinde bazi aciklari ortaya cikardilar, bulutta yer alan bazi web sitelerinin kurumsal verileri caldigi yolunda aciklamalarda bulundular. 2012 yilinda bu konuda cok ciddi onlemlerin alinacagi ve cesitli onlem paketlerinin hazirlanacagi soyleniyor.




2011 yilindaki korku bulut bilisim teknolojilerinin geleneksel bilgi teknolojilerindeki is olanaklarina son verecegiydi. Oysa ki bulut bilisim bir yandan kaynak kullanimlarinda azalma getirirken, diger yandan da yeni ve ozel beceri setleri ve yetenekleri ortaya cikarmaktadir. 2012 yilinda bu tur beceri setleri ve yeteneklerine olan gereksinim artacaktir. 2012 yilinda bu alanda bir patlamanin yasanacagi HP gibi bircok ust duzey sirketler tarafindan gorulmektedir. HP bilgi teknolojisi personeline bu yetenekleri kazandirmak uzere bulut bilisime ozel sertifika programlari duzenlemektedir. Bu arada Bluewolf gibi bulut cozum saglayicilari bulut pazarindaki becerileri arttirmak ve yetenek havuzunu derinlestirmek icin egitim ve ogrenim olanaklari sunmayi surdurecekler.


Ikinci nesil PaaS sistemleri..




2011' de Bulut Bilisim "Altyapi-as-a-Service (Infrastructure-as-a-Service / IaaS)" uzerinde odaklanmisti, 2012' de ise Bulut Bilisim pazarinda "Platform-as-a-Service (Platform-as-a-Service / PaaS)" kavganin asil odak noktasi olacak.Bulut bilisim pazarinda PaaS' a kayma ile birlikte ikinci nesil Paas systemleri on plana cikacak. 


2012 yilinda ikinci nesil PaaS' in itici gucu sirketlerin artan masraflari sabit tutmaya yonelik olarak baslatacaklari girisimler olusturacak. IaaS, Bilgi Teknolojisini(BT) fiziksel altyapidan soyutluyordu, ancak buna ragmen hala yazilim uygulamalarinin dagitim mimarisinin olusturulmasi ve yonetimi gibi gorevlerin cozumunu beraberinde getirmiyordu. Ikinci nesil Paas ise yeni bir mantiksal soyutlama katmani saglayacak.


Ikinci nesil Paas, yazilim uygulama mimarilerinin olusturulmasi, izlenmesi ve ayarlanmasinin otomasyonu ile birlikte Bilgi Teknolojisini(BT), kurumsal musterileri kendi is alanlarinda yaratilacak degerlerin saglanmasina yonelik gorevlere odaklayacak.


Ikinci nesil PaaS, talep uzerine yazilim hizmetinin kolayligi ile maliyet tasarrufunu birlestirecek.   
Veri tabani buyumeye devam attikce ve geleneksel depolama cozumlerinin harcamalari arttikca, bulut bilisim depolama sistemleri 2012 yilinda hiz kazanacak ve kimilerinin ad verdigi gibi"Bulut bilisim depolama devrimi" bir kivilcim gibi patlayacak. Kuresel olarak Veri tabani hacmi giderek artan bir hizda rekor kirmaya devam ediyor. Sirketler ve servis saglayicilari icin artik geleneksel icerde ve disarda depolama yontemleriyle bu tur bir ver tabanini yonetme olanaksiz hale geliyor. Veri tabanindaki bu yogun buyume ust duzeyde harcama ve guvenilirlik unsurlariyla bir araya geldiginde endustride bir devrimi zorlayacak ve sirketler su anda varolan altyapi yatirimlarindan daha fazla oranda geri donusler almaya calisacaklar, ve bu da onlari mevcut ve gelecek veri tabanlari ustune daha stratejik 
dusunmeye yoneltecek.           

Cok yonlu bulut bilisim yenetim modelleri 
2012' de onem kazanacak. Saas Paas Iaas 
guclerini birlestiriyor. Kamu, ozel ve 
karma modeller on plana cikiyor. Bulut 
bilisim bu cesitli modellerin erime potasi 
oluyor. Birden fazla bulut bilisim 
modellerini kullanan sirket sayisinin 2012' 
de artmasi bekleniyor. Bu da cok yonlu 
bulut bilisim yonetimine olan ihtiyacin 
artmasini beraberinde getirecek. 
Sirketlerin bugun sordugu soru artik "bulut 
bilisime yonelmelimiyiz?" olmaktan coktan 
cikti. Bunun farkinda olsun ya da 
olmasinlar momentum onlari oyle bir yere 
getirdi ki artik sorun bilmecenin hangi 
parcasini secelim degil, butun parcalarinin 
nasil bir araya getirilmesi gerektigidir. 
Sirketler bulut bilisim uygulama 
paketlerinin seciminde, bunlarin 
gelistirilmesi, uygulanmasi ve operasyonel 
islemleriyle ilgili tum yasam surecinde 
deneyim kazaniyor, Bunu yaparken degisik 
bulut bilisim  cozumleri spektrumunu ve 
kaynak havuzunu inceliyor. Sirketlerin 
giderek artan oranda Bulut bilisim 
kaynaklarina yonelmeleri "Bulut bilisim 
kaynaklarinin Yonetimi" gibi bir is kaynagi 
aciyor. Bu sirketlerde basli basina yeni 
bir is alaninin ortaya cikacagini 
gosteriyor. 

Acik kaynaklar bulut bilisimde iyi yer tutmus durumda. Rackspace liderliğindeki OpenStack bulut altyapısı, 2011 yılında giderek daha fazla oranda açık kaynak bulut çözümleri ile on plana cikti ve oyle gorunuyor ki 2012 yilinda da büyümeye devam edecek.

2012' de giderek daha fazla sirket acik kaynakli yazilimlari ticari ve internet basli altyapilarinin temel bloklari olarak kullanacaklar.

Nasil internet Linux, Apache, MySQL, Perl/PHP platformlarinda ayaga kalktiysa Bulut Bilisim de ayni sekilde acik kaynaklar uzerinde ayaga kalkacak. Rackspace CTO' su John Engates' e gore "Acik kaynak Bulut Bilisim teknolojisinin gelecegi" olacak.




2011 yilinda en populer konu kamu bulutu ile ozel bulut arasindaki cekisme olmustu.


2012' nin konusu ise bu ikisinin karisimi hybrid bulut olacak gibi gorunuyor. Kullanicilar bazi kaynaklari ellerinin altinda ozel bulut sistemlerinde tutmak isterken, bazi kaynaklari da kamu bulutsistemlerine koyarak, bu bolgenin esnek yapisindan yararlanmaya calisiyor.


Ancak cok kisa surede aciga cikacak olan gercegin anlasilmasi cok zor olmayacak. Ozel bulut sistemlerinin kamu bulut sistemleri kadar esnek olmadigi, buradaki donanim ve yazilim kaynaklarinin yapisinin yeteri kadar dinamik olmadigini gorecekler.


Bu gercegin gorulmesi kullanicilari ozel ve kamu bulut sistemlerinin en iyi yanlarindan yararlanmaya itecektir. Is yuklerini butunuyle kontrol edilebilen ozel bulut sistemlerinden uygun bulduklari yerlerde kamu bulut saglayicilarina aktarmaya yonelecekler.

(WEB HOST INDUSTRY REVIEW) -- Spanish data protection authority AEPD announced this week it has opened an online public consultation on cloud computing.
Running through until January 27, the consultation is designed to gauge the opinions of service providers and cloud computing clients, as well as individual users, academics and experts.
The consultation addresses nearly all aspects of cloud computing in terms of how it relates to data protection.
These include questions on current legislation, service guarantees and their impact on international transfer rules.
Earlier this year, Telefonica acquired Spanish cloud hosting provider acens in a deal that was expected to boost the Spanish cloud market with Telefónica increasing its capacity to provide cloud computing services to SMB.