Kisisel Bulut, Kisisel Masaustu Bilgisayar’ in onune mi gececek?




Bu sorunun yaniti analistlere gore EVET. Gercekten de yakin bir zamanda Kisisel Bilgisayarlar yerini Kisisel bulut servislerine birakacaklar. Ornegin Analist Ezra Gottheil’ e gore, Bulutta depolanan bilgi soyle ozetlenebilir: “Neredeyseniz, iste oradasiniz...bu sekilde verinizin kaybolmasi mumkun degil”.

Apple sirketinin yeni isletme sistemi “Mountain Lion” tamamiyla bu fikirden cikarak uretilen bir internet bulut isletme sistemi. Apple CEO’ su Tim Cook, iCloud’ un gecen yil piyasaya surulmesiyle birlikte 100 milyon kullaniciya ulastiklarini soyluyor. Tim Cook’ a gore bu kisa sureli bir uretim strateji olmaktan ote onumuzdeki 10 yilin ve onun da otesinin stratejisi.

Mountain Lion OS X isletme sisteminde Apple kullanici hesabinizla sisteme girdiginizde, iCloud otomatik olarak Macintosh bilgisayari sistemine yerlesiyor. Boylece email, takvim, iliski, dokuman bilgileriniz iCloud’ da yani bulutta depolaniyor ve kullandiginiz her cihazda ayni anda guncelleniyor. Ornegin bilgisayariniza herhangi birsey eklediginizde, sildiginizde ya da duzeltme yaptiginizda ayni anda iPad, Iphone ve iPod’ da da guncelleme oluyor..Tersi de dogru.Yani cihazlarinizdan birinde bunu yaptiginizda bilgisayariniz da guncellesiyor.

Apple sirketi onumuzdeki yaz Kisisel Bulut yolunda ileri goruslu stratejisinin kaniti olarak iCloud merkezli masaustu bilgisayar OS X isletme sistemini yeni uygulamalarla zenginlestirip guncellestirecek. Bu sistemle birlikte Kisisel Bulut Kisisel Masaustu Bilgisayarlarin iyice onune gecmis olacak.

“Avustralya Hukumeti Bilgi Yonetim Merkezi” nin yayinladigi “Bulut Bilisim Kilavuzu” yetersiz mi?






Ajanslari Bulut Bilisimin finansal, yasal ve guvenlik sorunlarina karsi uyaran kilavuz, bazi analistlere ve endustri liderlerine gore ayni zamanda Avustralya’ da bulut bilisim uygulamalarini geciktiriyor.

Kilavuz bir yandan Bulut Bilisimin yararlarini one cikarirken, ote yandan ajanslari bu teknolojinin zorluklarina ve eksiklerine karsi uyariyor. Kilavuz, bulut bilisim saticilariyla yapilacak sozlesmelerde geleneksel ihalelerde oldugundan daha farkli bir yanasim gosterilmesini gerektigi vurguluyor. Sozlesme pazarliklarinda vatandaslarin ozeli ve bilgi guvenligi ile ilgili konularda daha kisa, daha seffaf ve asiri duyarlilik istiyor.

Kilavuz ozellikle sozlesme suresi disinda “sozlesmelere kitlenmek – Lock-in” ve ortaya cikabilecek gizli maliyetler konularina, maliyet soklari yasamamak icin gunluk rapor uygulamalarina dikkat edilmesini oneriyor:

“...veriyi buluta koymak, verileri ajanslarin dogrudan kontrolunden cikariyor ve dolayisiyla bazi durumlarda bu veriler Avustralya disinda islenebilir ve depolanabilir hale geliyor. Bu verilerin dolayli yollardan kontrolu secilecek olan bulut bilisimin yapisina ve ajanslarin koyacaklari yasal korumalara bagli olarak olanaklidir.
" Ajanslar kisisel bilgilerin  gizliligi  ve veri guvenligi konularinda yukumluluklerinin bilincinde olmalidirlar. Eger gizlilik sorunlarina yeterli bir bicimde cozum getirilmezse, Avustralya Bilgi Komiserliginin onerisi kisisel bilginin buluta aktarilamasidir.”

Avustralya Bilgi Yonetim Merkezi ayrica buluta konan hukumet bilgilerinin saticilar tarafindan veri mandenciliginde kullanilmamasi  konusunda da acik bir yasak getiriyor.

Bazi analistler bulut bilisimin guvenlik sorunlarina bu dikkatli yaklasimi hakli bulmakla birlikte, Bulut Bilisimde var oldugu soylenen risklerin geleneksel ve mevcut bilgi teknolojilerinde daha fazla oldugunu vurguluyorlar. Bu analistlere gore, Bulut Bilisim teknolojisindeki riskler abartilarak, mevcut Bilgi Teknolojisinde var olan sorunlar  hasir alti edilmeye calisiliyor. Buna ornek olarak da mevcut Bilgi Teknolojilerinin sirketlerdeki denetim raporlari gosteriliyor. Bu risklerin ozellikle guvenlik, yedekleme, felaket yonetimi, yaslanan duragan varliklar, eleman donusumu ve yetenekli eleman konularinda yasandigini soyluyorlar ve bu konularin harcamalin azaldigi donemlerde onemli riskler tasidigini vurguluyorlar.

Ornegin “Avustralya Bilgi Endüstrisi Birliği”  CEO’ su Suzanne Campbell yaptigi bir aciklamada,  Bulut Bilisim cozumlerinin kullanilmasi ustune dunya capinda hala engeller konuldugunu, ekonominin uzun donemde gorecegi zararlardan kurtulabilmesi icin  Avustralya’ nin bu engelleri asmasi gerektigini soyledi. Campell’ e gore “bu soruna bir cozum getirilmezse Avustralya bulut bilisim cozumlerinin gerisinde kalacak. Campbell sunlari soyledi:

 “Cyber guvenligi ve emniyeti, gizlilik ve yargi ile ilgili konular cok derinde. “Avustralya endustrisi bir yana – uluslararasi hukumetler cercevesinde bile tek, kuresel olarak ustunde anlasmaya varilmis bir nosyona bugun ulasmak mumkun degil ama bu yolculuga kesinlikle baslayacagiz.
“Nokia Siemens ‘ulkeden ulkeye bir yanasimin onumuzdeki zorluklari asmada yetersiz olacagini, kuresel bir risk anlayisi ve kuresel bir koordinasyon ile basariya ulasilacagini’ belirtmislerdi buna kuresel duzeyde risk yonetimi de dahil.”

Campell, bulut bilisimle ilgili kaygilarin kuresel oldugunu ve Avustralya’ nin bu modeli uygularken kuresel olarak dusunmesi gerektigini vurguluyor. Campell’ e gore Avustralya icinde verilen kararlar izolasyon icinde olmamali,  bu kararlar dunyadaki en iyi uygulamalara referans verilmeden alinmamali, bu kararlar halihazirda ogrenilen kuresel deneyimlerden ve ortaya konulan yararlardan  uzak tutulmamalidir. Is planlari olusturulurken, hukumet bu konudaki siyaseti belirlenirken Bilgi Teknolojileri uzmanlari da isin icinde olmali ve toplantilara katilmalidir.

 “Avustralya Bilgi Endustrisi Birligi” nin bu yaklasimi analistlere yabanci degil, zira daha once de hukumetin bulut bilisim politikalarinda acik noktalar bulmus ve bu noktalarda sesini duyurmustu.”  “Avustralya Hukumeti Bilgi Yonetim Merkezi” i  bugunku kilavuzun taslagini gecen yil yayinlamisti.  Birlik o zaman da taslagi  “hukumet adina asiri ihtiyatli”  bulmustu.

 Buyuk Sirketlerle SaaS  Kuresellesiyor.




Pierre Audoin Consultants’ in yaptigi bir arastirmanin sonuclarina gore, piyasadaki son hareketlenmeler,  “Hizmet olarak Yazilim” - SaaS uygulamalarinin onemine dikkat cekiyor.

Oracle ve SAP sirketlerinin son donemde satin aldiklari sirketler  Microsoft ve Sage gibi kuresel yazilim sirketlerinin stratejik girisimleriyle birlikte Pierre Audoin Consultants sirketinin bulgularini dogruluyor.

Sirketin yayinladigi “Hizmet olarak Yazilim – Pazar gelismeleri, egilimler, zorluk ve riskler” isimli raporda, SaaS’ in buyuk oyuncularin sahneye cikmasiyla birlikte duragan yazilim pazarina yeni bir ivme kazandiracagi ve guclu bir buyume gosterecegi vurgulaniyor.

Raporda ayrica “Insan kaynaklari Yonetimi” HCM’ in, “Musteri Iliskileri Yonetimi”  -CRM’ in yerini alacagini ve asil cekismenin bu noktada olacagi soyleniyor. Bu alanda kuresel sirketlerin buyuk isletmelerde yer alan kurulumlarin “Hizmet olarak Yazilim” SaaS cozumleriyle yer degistirmek uzere harekete gececekleri belirtiliyor. Cekismenin baska bir alani da email SaaS cozumlerinde olacak.

Son donemlerdeki satin alma egilimlerine bakildiginda gorulen manzara su:

Oracle  RightNow sirketini satin alarak bu sirketin bulut bazli “Musteri Servisleri “ sistemini ve Taleo sirketini satin alarak  bu sirketin bulut bazli “Insan Sermayesi Yonetimi”  sistemini kendi kamu bulutu cozumleri paketi icinde aldi. Bunun yanisira Oracle bulut sistemlerinde calisacak olan Fusion ERP sistemini piyasaya surdu.

Bu arada SAP, Success Factors adli sirketin basarili “Insan Kaynaklari”, ve SMP’ nin SaaS ERP paketi olan BusinessBy Design  cozumlerini satin alarak kendi bulut cozumlerine katti.

Microsoft Office365’ i piyasaya surdu. Office365 Microsoft emailin kontorlu bulut bilisim cozumu.

Pierre Audoin Consultants’ in Ingiltere Arastirma direktoru Philip Carnelley, dev sirketlerin geleneksel pazarlarda oldugu gibi SaaS pazarina da hakim olmak icin calistiklarini ve bu alanda da lider olma yolunda ilerlediklerini ...ancak  bu sirketlerin gelecekteki yol haritasindaki belirsizlik nedeniyle musterilerin yatirimlarini geciktirdiklerini sozlerine ekledi.






4. Bulut Bilisim Kongresi  Beijing’ de yapiliyor.
Tarih 22 Mart 2012 olarak belirlendi.



Cin’ in dunyanin 1 numarali bulut cozum kullanicisi haline gelecegi soyleniyor.

Cin Hukumeti bulut bilisim girisimlerine korkunc yatirimlar yapiyor. Ana bulut bilisim merkezlerinin gelismesi icin planlanan yatirimim $173.2 billion dollar olacagi soyleniyor.

Bilgi Teknolojileri yoneticileri ve CIO’ lari arasinda Cin’ de yapilan bir ankete gore anket katilimcilarin %20’ si halihazirda bulut bilisim cozumlerini kullaniyor. %40’ i ise isletmelerinde bulut bilisim cozumlerini kullanmak uzere incelemeler yapiyor ya da bulut cozumlerini denemeye basliyor.

Cin’ de bulut bilisim pazari  2011’ de $11.4 billion dolardi. Bu pazarin 2012’ de $14.8 billion dolara cikmasi bekleniyor.

“Bulutu  hizlandir, isini hizlandir” ana temasi yla hazirlanan  Konferansta tartisilacak olan konularin listesi soyle:


Isletmeler icin bulut
Sanayi Uygulama Trendleri
Bulut Guvenligi
Riskler, Yonetim, Uyum ve Uyumsallastirma
Buyuk Veri Isleme ve Paralel Hesaplama
Ilgi Alanlari ve Bulut Ekonomileri
Servis Bazli Bilgisayar Sistemlerinin Gelecegi
Uygulama Mimarisi ve Tasarimi
Tasiyici Bulut
Sosyal ve mobil Bulut
Ozel Bulutlar
Altyapi
Bulutta Kultur ve hukuk


GDRIVE - Google sirketinin son yeniligi Bulutta depolama surucusunun piyasaya cikacagi soylentileri var..




Gdrive ve Platypus olarak da bilinen Google Drive, Google’ in bulut depolama surucusu. Bu surucu Google’ un web urun listesine kattigi en son yeniliklerden biri. Bu yeni urunun bulut depolama alanindaki basarili yeni girisimler olan Dropbox ve Box’ u yok edecegi soyleniyor.

Google, bulut depolama projesi olan Google Drive projesine 2008 yilinda baslamisti. Ancak projeye cesitli nedenlerle bir sure ara verilmisti.

Bulut depolama fikrinin hiz kazandigi bu donemde Dropbox ortaya cikti. Dropbox ilk 2007 yilinda ortaya cikmisti.  2009 yilinda Apple sirketinin yoneticisi Steve Jobs urunu satin almak istedi ancak girisimci sirket bu ise yanasmadi. Gecen yil Apple kendi Dropbox versiyonu olan iCloud’ u piyasaya cikardi.

The Wall Street Journal’ in haberine gore Dropbox’la ve diger  bulut depolama saglayicilariyla rekabet edecek Google Drive, cogu musteriler ve isletmeler icin ucretsiz olacak, ancak musteriler ek depolama isterlerse belli bir prim odeyerek buna sahip olabilecekler.  

Soylentiye gore Google Drive, Apple’ in iCloud’ unu ortadan kaldirmayacak, ancak Dropbox ve Box gibi diger bulut depolama suruculerini bertaraf etme gucune sahip olabilecek.



Bu yil ikincisi gerceklestirilecek olan  Bulut Bilisim Forum’ u  25 Subat Carsamba gunu Avustralya’ nin Canberra kentinde basliyor.




EMC square, Unisys, Oracle, vmware gibi dev sirketlerin sponsorlugunda gerceklesecek olan  Forumda onemli konusmacilar yer alacak.

Birinci gun konusmacilarindan birkaci sunlar:

  • Keynote konusmacisi Amerika Birlesik Devletleri NASA (Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi) dan James Williams olacak. James Williams NASA ‘ nin Nebula bulut bilisim projesi ustune konusacak.



  • Ikinci konusmaci Avustralya Commonwealth Bankasi’ ndan genel mudur Tim Whiteley. Tim Whiteley kurumsal standartlasmada buluttan yararlanma konusunu anlatacak.  Bu Banka, kuresel sirketleri ve hukumet kurumlarini iceren  “Kurumsal Bulut Liderligi Koalisyonu -  Enterprise Cloud Leadership Council” nun bir uyesi. Adi gecen koalisyon finansal hizmetler, eczacılık, havacılık, hükümet ve savunma, üretim ve reklam sektörlerini  temsil ediyor. Kurumsal bulut sistemlerinin gelismesinin hizli takipcisi olan koalisyonun amaci Bilgi Teknoloji harcamalarini azaltmak. 



  • Keynote sunumunu Federal Hukumet direktoru Chris Lowe yapacak. Chris Lowe Harward universitesi Yonetim Kurulu Baskani Warren Bennis’ in meshur  “Liderler asagilara degil ufuga gozlerini dikmelidirler” sozune atif yapacak ve bu sozu, hukumet yoneticileri icin bugun herzaman oldugundan daha gecerli oldugunun altini cizerek bugunku ekonomik kosullarda bulut bilisim uygulamalarinin onemine deginecek.



 Ikinci gun konusmacilarindan biri  “Avustralya Ulusal Deniz Muzesi” Bilgi Servisleri baskani Karen Holt.

  •  Karen Holt gecen yil Muze servislerini bulut bilesime tasima yolunda baslattiklari calismalarda kaydettikleri ilerlemeleri ve deneyimlerini aktaracak. Email servislerini “Exchange-as-a-service” e tasiyan Muze, kurumsal verilerini artik Avrupa Birligi veri merkezinde tutuyor.



Konferansin tumu hakkinda bilgi icin asagidaki linki tiklayiniz.

http://www.cloudcomputingforum.net.au/

“Avustralya hukumeti Bilgi Yonetim Merkezi” hukumet daireleri icin "Bulut Bilisim Kilavuzu" yayinladi.



Avustralya Hukumeti Bilgi Yonetim Merkezi’ nden Glenn Archer Avustralya hukumet daireleri icin gecen sene taslagi cikarilan Bulut kilavuzunun tamamlandigini, kilavuzun tamamlanma surecinde Endustri ve ajanslarla birlikte calisildigini  duyurdu.
 Gecen Kasim ayinda taslagi yayinlanan kilavuz halka acilmis ve halkin yorumlarina sunulmustu. Taslak finansal, yasal ve guvenlik alanlarinda bulut bilisim servislerinde ortaya cikabilecek sorunlar karsisinda alinabilecek onlemler konusunu gundeme getiriyordu.
O gunden bu yana endustrinin her alanindan gelen yorumlar cercevesinde ve onlari da dikkate alarak hazirlanan kilavuz “Finansal Yonetim ve Sorumluluk Yasasi ajanslarinin” yukumlulukleri cercevesinde gelistirildi.  
Yayinlanan bildiride “Bilgi Merkezi” nin kamu bulutunda var olan bilgilerin gizliligi ve guvenligi ustune kuresel olarak var olan sorunlardan haberdar oldugu soylenerek , bu sorunlarin Avustralya icerisinde etkisinin azaltilmasi icin Uluslararasi Standardlar Orgutu/Uluslararasi Elektroteknik Komisyonu Ortak Teknik Komisyonu ve Avustralya Ulusal Daimi Komitesi ile calisildigi belirtildi.
3 baslik altinda asagidaki kilavuzlar yayinlandi:
·       Gizlilik ve Avustralya Hukumet Ajanslari Bulut Bilisim dokumani
·       Bulut Bilisim Muzakere – Bulut Bilisim alanlarindaki yasal sorunlar
·       Hukumetin Bulut Bilisim kullanimindaki finansal hususlar
Kilavuz dokumanlari asagidaki linkten okunabilir.
 http://agimo.govspace.gov.au/2012/02/15/thanks-for-the-input-cloud-computing-better-practice-guides-now-finished/

Bazi sansli yeni girisimciler Microsoft sirketinin bulut bilisim platformu Windows Azure’ e parasiz sahip olacaklar.



Microsoft sirketi BizSpark Plus programi ile Ingiltere’ de 5 universitenin kurumsal ortaklik cercevesinde olusturdugu SETsquared’ e £40.000 pound civarinda bulut bilisim yardimi yapacak.

 Teknoloji devi Microsoft’ un bu girisimiyle birlikte SETsquared’ le ilintili kurumlar 2 yil boyunca parasiz bulut servisi alacak. Bu yolla yeni girisimciler web bazli uygulamalari bulutta gelistirme ve  yogun bilgisayar islem ihtiyaclarini buluttan karsilama yoluna gidecekler.
Ingiltere’ nin guneyinde Bath, Bristol, Exeter, Southampton ve Surrey universiteleri bu ortakligin icinde yer aliyor. Ortaklik halihazirda 250 buyume potansiyeli buyuk yeni teknik girisim sirketini destekliyor. Bu yeni sirketlerin %88’ i 3 yildir ayakta ve yollarina devam ediyor.
Microsoft’un Strateji ve gelisen isletmeler takim baskani  Cliff Reeves, Microsoft’ un dunyanin heryerinde girisimcileri destekledigini, bu girimcilerin ekonomik buyumeyi saglamada cok vazgecilmez unsurlar oldugunu soyledi.
Microsoft’ un bulut bilisim programindan yararlanan ve SETsquared tarafindan desteklenen sirketlerden biri de DocCom. DocCom saglik calisanlari ve onlarin orgutleri icin guvenli network platformu gelistiren bir sirket. SETsquared’ in Bristol merkezinde is yapan DocCom halihazirda Microsoft sirketinin Windows Azure platformunu BizSpark programi cercevesinde kullaniyordu.

DocCom sirketinin kurucu ortagi ve Directoru Dr. Jonathan Shaw konuyla ilgili olarak sunlari soyledi: “Sirketimizin ongordugumuz buyumesiyle bas edebilecek hizda olceklenebilecek, gunde 24 saat calistirilabilecek, nerede ve hangi cihazla olursa olsun ulasilabilecek bir cozume ihtiyacimiz vardi. Bulut bilisim bu ihtiyaci karsilayabilmemizi sagladi.”
“Azure su anda mevcut en ileri bulut bilisim platformudur. Bu bizim icin cok buyuk bir secim oldu.  Azure bize akilli teknoloji sunuyor, olceklenebilirligi sagliyor, uygulamalarimizin dagitimi ve guncellenmesini kolaylastiriyor.” 
WE ALL LOVE CLOUD COMPUTING.......................................................................

Irlanda’ da okul kitaplari buluta tasiniyor.



Bigisayar devi Microsoft kitap devi CJFallon’la guclerini birlestirerek Irlanda’ da okul kitaplarini buluta tasimaya hazirlaniyor. Ogrenciler artik kitaplarina Bulut araciligla ulasacaklar. Bu girisimle CJ Fallon Irlanda okul kitaplarini Windows Azur programinin
Bulut bilisim cozumunde sunacak. Microsoft Irlanda’ nin soyledigine gore bu ogrenciler ve aileleri icin geleneksel kitaplara gore %25 oraninda maliyet kazanci getirecek. Bu anlasmaya gore Fallon’ un elektronik kitaplari Fallon websitesinden Fallon’ un elektornik okuyucusu ile parasiz olarak incelenebilecek.

Bu isbirligi cercevesinde elektronik kitaplar onumuzdeki egitim yilinin basinda ogretmen ve ogrencilere ulasacak. Microsoft, bulut bazli okul kitaplarinin ogretmenlere ders planlarini daha kolaylikla hazirlama olanagi getirdigini ve boylelikle Irlanda egitim sisteminin online olmasinda bir kaldirac gorevi gorecegini soyledi.

CJ Fallon’s CEO’ su Brain Gilsenan’ a gore “Bu platform ogretmenler, ogremciler ve aileleri icin cok yararli olacak.”
Microsoft  Irlanda’ nin egitim masraflarini azaltacak online egitim sistemine gecis hareketinin bir parcasi olma hareketinde on planda yer almaya kararli goruluyor.

Oracle Database Cloud Service: The #1 Database, in the Cloud


Bulut bilisimle  herşey yeniden basliyor – dunya buna hazirlaniyor.



Bilgi teknolojileri sektorunde hemen hemen herkesin artik bulut bilisim ustune bir gorusu var.

Bulut bilisim bir ya da binlerce sunucunun (servers) bir arada kiralanmasi ve geofiziksel olarak modellenmis bir ya da birden fazla yazilim  paketinin  bu sistemler uzerinden  calistirilmasi olabilir.

Bulut bilisim bir sanal sunucu (server) kiralama ve bir yazilim paketini bu sanal servera yukleyerek onu istendigi zaman calistirip calistirmama ya da onu 10 kez klonlayarak artan is isteklerine yanit verme seklinde olabilir.

Bulut bilisim yalnizca kendisinde yetki olan uygulama paketleri ve kullanicilar tarafindan ulasilabilen cok buyuk yogunluktaki verilerin depolanmasi ve guvenliginin saglanmasi olabilir.

Bulut Bilisim bulut saglayicilari tarafindan desteklenir. Bu saglayicilar Isletme sistemi, Apache, MySQL database, Perl, Phyton ve PHP gibi gibi uygulamalar icin size platform kurarlar.

Bulut bilisim musteri web tarayicilarinda fotograflarinizi, haritalarinizi ve konumlarinizi belirleyen bilgileri bir araya toplayan web servisleri olusturabilir.

Kisacasi Bulut Bilisim yeni nesil aglarla orulmus bilgisayar sistemleridir (new generation network computing).

Bulut Bilisimi daha onceki modellerden ayiran temel ozellik sudur: Bulut Bilisim Bilgi teknolojisinin network uzerinden servis edilmesidir. Bulut bilisim herseyden once verim ve hizdir. Bulutta yazilimlar ve uygulamalar inanilmaz bir hizda yaratilmakta ve kullanilmaktadir.

Bulut bilisimle  herşey yeniden basliyor. Bulut bilisim, uygulama paketleri ve onlarin calistigi altyapilarin nasil icat edilecegi, gelistirilecegi, dagitilacagi, olceklandirilecegi, guncellendirilecegi, korunacagi ve fiyatlandirilacagi konularinda cok buyuk degisiklikler getiriyor.

Bulut bilisim,  network computing de yeni bir kirilma noktasini temsil ediyor. Daha yuksek verimlilik, olaganustu olceklenebilirlik, daha hizli ve daha kolay yazilim programlamasi sagliyor. Bulut bilisimle yeni programlama modelleri, yeni Bilgi teknolojisi altyapisi ve yeni is modelleri ortaya cikiyor.


CISCO' nun "Bulutta Video" su

Teknoloji devi CISCO gectigimiz dort ay icinde net kar oranlarini 2.2bn dolara cikararak gecen yila oranla 43.5% oraninda bir artis sagladi.

CISCO gecen yil Mayis ayinda 6.000 kisiyi isten cikarmis ve Medyanin ilgisini ustune cekmisti. Bu eylemiyle de oldukca dislanmisti. Bu gelen son haber Cisco’ nun yonetim kadrisunu cok memnun etmis gorunuyor.
Sirketin hisse senetleri 2.4% oraninda artarak cogu analistin beklentilerini yerle bir etti.
CISCO CEO’ su John Chambers 3 yillik calisma planlarini cok iyi uyguladiklarini ,gecen yil isletme giderlerini kismalarinin olumlu sonuclarinin oldugunu soyledi. Surekli olarak yaptigimiz yeniliklerle musterilerimizin kritik is ihtiyaclarina daha iyi cozumler getiriyoruz, akilli network aglariyla musterilerimizin is hayatlarini degistiren daha odaklanmis ve saldirgan bir CISCO gormeye devam edeceksiniz dedi.
Gecen yilki is kesintilerinin arkasindan CISCO birkac yeni dikey pazarda orgutlenmesini surdurdu. Bunlardan birisi de Videoscape adini verdikleri “Bulutta Video” platformuydu.
Bu bulut bazli, cok goruntulu video sistemi  Internet uzerinden ev ve mobil televizyon deneyimi sagliyor. Bu sistem Kuzey Amerika bolgesinde faaliyet gosteren Televizyon servis saglayicilari icin yapildi anack simdi dunyaya acilacak.
Bulutta Video servisinin ortaklari arasinda Optik TV, Kanada on-demand TV ve Israil’ in onde gelen televizyon servis saglayicisi var.  
CISCO operasyonlarinin cogu hala eskiden oldugu gibi network servis aglarini kuruyor, ancak sirket giderek artan oranda cok yonlu bir medya saglayicisi haline geliyor.
Bulut bilisim sistemlerini kendi yeni televizyon servisleri icin kullanmanin yanisira CISCO, dunya capinda bulut bilisim bazli birlesik iletisim ve telefon sistemlerinde de basarili calismalar yapiyor.
Bu calismalardan biri Swiscomm ile birlikte yaptigi ve Isvicre’ deki 200 eczaneyi kapsayan TelePresence adi verilen video iletisim sistemi. Son donemde NetCare olarak piyasaya surulen bu system, 2 yillik bir pilot proje  ve TELETIP servislerinin  gelismesine onculuk ediyor.
Gecen yilki is kesintilerine ragmen, sirket yeni teknoloji alanlarinda yogun bir yatirim yapiyor ve 2012 yilinin 2. Ceyreginde daha da buyumeyi hedefliyor.


Unisys Isle of Man hukumetini buluta tasidi...






Unisys sirketi, Isle of Man hukumeti icin calistigi yeni veri merkezine gecis projesini tamamladi. Isle of Man hukumetinin modern bilgi teknolojisine bu gecisi cok yonlu bir maliyet tasarrufu getirirken ayni zamanda network ve hizmet kullanilabilirligini 90 gunden 1 gune dusurdu.
2010 yilinin son ceyreginde baslayan proje ek bir sermaye harcamasi olmaksizin 12 ay icinde tamamlandi. Yeni teknoloji, hukumetin isletme harcamalarinin hizli bir dusus getirdi. Dagitim harcamalarini da icine alan bu degisim hukumet icin onumuzdeki 5 yil boyunca surekli bir tasarruf kaynagi olacak.

Isle of Man hukumeti’ nin Bilgi teknolojisi agi simdi melez bir bulut bilisim ortami. Hukumetin 9 dairesi Unisys’ in ozel bulut bilisim servisleri ile donatilirken, 12 yasal kurum ve komisyon email ve guvenlik izleme servisleri icin kamu bulut bilisim cozumlerini kullanacaklar.

Isle of Man hukumetinin Bas Teknoloji uzmani Peter Clarke bu konuyla ilgili sunlari soyledi: “Kamu harcamalarini en iyi bir sekilde kullanmak, Ingiltere’ nin diger bolgelerinde oldugu gibi bizim icin de cok onemlidir. Bilgi Teknolojisindeki bu degisimle birlikte yilda 540.000 poundluk harcamadan kurtulduk. Bu harcamalarin 250.000 poundu isletme masraflariydi. 290.000 poundluk bir bir tasarrufu da  yonetim ve otomasyonu yeniden orgutleyerek yaptik. Sunucular simdi 1 gun icinde isleme sokulabiliyor, daha once bu surec 30-60 gun arasindaydi. Bu degisimin bize kazandirdigi ve gelecekte kazandiracaklari gunumuzdeki ekonomik basinc ortaminda bize ek bir istikrar getirecek. Inaniyoruz ki bizim uyguladigimiz bu model ayni guclu sonuclarla tum Birlesik Krallik kamu sektorunde uygulanir.”

Isle of Man Bilgi Sistemleri Direktoru Alan Paterson da sunucu basina ortalama 1.800 pound kar ettiklerini ve bu kari isletme harcamalari yerine servis harcamalari icin kullanacaklarini soyledi.

Unisys projesi cevrecilige kattigi olumlu etki ile de saygi toplayarak asagidaki odulleri aldi:
·       Kamu sektorunde en buyuk enerji tasarrufunu gerceklestiren “Enerji Sampiyonu Odulu”.
·       2010 “En iyi Sanallastirma Odulu” Technoworld.com.
·       Veri Merkezi Dinamik Liderleri Odul Finalisti 2011.
Unisys’ in bolge direktoru Rob Chapman, sun anda dunya uzerindeki hukumetlerin onceliginin kamu sektoru projelerinin verimliligini maksimize etmek oldugunu ve Isle of Man hukumeti icin uygulanan bu basarili projede ana saglayici olmaktan cok memnun olduklarini belirtti ve sozlerine soyle devam etti: “Bu proje, sanal ve bulut bilisim altyapisinin sermaye ve isletme maliyetlerini nasil dusurdugunu, calisana zaman kazandirdigini, kamu servislerinin sunum ve kullanilabilirliginin nasil arttigini gosteren iyi bir sinavdir” dedi.

UBM Events - Cloud Connect Santa Clara

UBM Events - Cloud Connect Santa Clara

Google “Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi” ni destekliyor.

 Google, Ocak ayi sonunda Google blogunda yaptigi bir aciklamada “Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi” ni desteklediklerini acikladi.
Google, gecen yil Amerika Birlesik Devletleri tarafindan “Cloud First – Bulutta Ilk” adiyla baslatilan Bulut bilisimi tesvik etme cabalarini heyecanla karsiladiklarini soyleyerek, “Amerikan hukumeti sayilari 2.000’ e yaklasan veri merkezinin 1.000 tanesini kapatarak vergidarlarin odediklari paralari daha verimli alanlara aktaracaklarini duyurdu... Hukumet, 1000 veri merkezini kapatarak 2 bilyon dolar tasarruf edecek .. Federal Hukumet, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Devlet Hizmetleri Ajansı (GSA) dahil olmak üzere birçok büyük kuruluş ile birlikte Google’ u secti. Bu kuruluslar da boylece Wyoming, Utah, Washington DC gibi eyaletlerin  kamu kuruluslarinin , Orlando ve Pittsburg gibi sehirlerin daha once yaptiklari secime katilmis oldular. Buna ek olarak,  en iyi 100 ABD universitesinden 61’i Google uygulamalarini kullanmaya basladi” dedi.
Google “Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi” ile ilgili olarak da su aciklamayi yapti.
“2012’ de Avrupa’ da da ayni hareketi gormek istiyoruz. 26 Ocak’ ta Avrupa Komisyonu Baskani Neelie Kroes Davos- Dunya Ekonomik  Forumu’ nda  Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi’ ni acikladi, bu ortakligi 10 milyon euro ile destekliyorlar. Bunun amaci ‘kamu kuruluslarinin bulut bilisimi satin almalari icin guclu bir ortak bzemin hazirlamak...’.”
...
“Inaniyoruz ki Avrupa Bulut Bilisim Ortakligi kamu kuruluslari icin yalnizca Avrupa’ da degil ayni zamanda dunya capinda olumlu bir adim olacak...”









Bulut Bilisimin ekonomiye katkisi..(LSE' nin Arastirmasi)



LSE’ de (London School of Economics and Political Science)  yapilan yeni bir calismaya gore bulut bilisim ekonomiyi stimule etmekte ve yeni is alanlari yaratmakta acik bir rol oynayacak. Microsoft sirketinin sponsorlugunda yapilan bir arastirma, 2010-2014 yillari arasinda  Amerika Birlesik Devletleri, Ingiltere, Almanya ve Italya’ da havacilik , uzay ve mobil servis sektorlerinde bulut bilisimin etkisini inceledi.

LSE’ nin bu calismasi, bulut bilisim sektorunun her turlu pazarda ve degisen olculerde is olanaklari yarattigini ortaya cikardi. Bu is olanaklari oncelikle bulut platform ve servislerine ev sahipligi yapan veri merkezlerinin kurulmasi ve istihdami surecinde goruluyor. Bulut bilisimin diger bir ekonomik katkisi da bulut servislerini benimseyen sirketlerde ortaya cikiyor. Rapora gore bulut bilisimin sirketler bunyesinde benimsenmesinde issiz kalma riski cok az, isci verimliligi de daha cok kar getirecek is alanlarina yoneltiliyor.
Arastirmanin yazari sunlari soyluyor: “Bu calisma, bulut bilisimin mikroekonomi karakteristiklerinin degisim surecini nasil etkiliyecegini gosterecek ve etkin bir bicimde uygulanirsa yeni is alanlarinin acilmasi surecini ilerletecek ve baslangicta oncelikle bulut bilisim sirketleri ve veri merkezlerinde is olanaklari acarken, onumuzdeki yillarda da is hayatinin karakterini degistirecek.”
Incelenen 4 ulke icinde, Amerika Birlesik Devletleri bulut bilisimle ilintili akilli telefon servislerinde is olanaklari yaratilmasinde en guclu ulke olarak ortaya cikiyor. Bu ulkede bulut bilisimde is olanaklarinin 2010 yilinda 19.950 iken 2014’ de 54.500’ e cikacagi bekleniyor. Birlesik Krallik’ da ayni donemdeki artis 900’ den 4.040’ e cikacak. Calismanin yazarina gore, bu acikaranin nedeni dusuk elektrik maliyetleri ve daha az sinirlayici is mevzuatlari. Veri merkezlerinin hangi bolgede kurulacaginin seciminde elektrik maliyetlerinin dusuklugu  jeopolitik nedenlerin hemen arkasindan geliyor.
64 sayfalik “Modelling the Cloud” isimli raporun yazarlari Jonathan Liebenau, Patrik Karrberg, Alexander Grous ve Daniel Castro.

Kolejler ve universitelerde bulut bilisime destek.


Bulut bilisim daha henuz  bilimsel cevrelerindeki arastirma konularinin icine tam alinmadi. Ancak bu durum hizla degisiyor. Bunun bir ornegi Indiana universitesinde yasandi.Bulut Bilisim ve yuksek ogretim arasinda olmasi gereken isbirliginin temelleri hizla atilmaya baslandi.
Uluslararasi Yazilim sirketi Persistent Systems CEO’ su Anand Despande bulut bilisim arastirma projelerine 100.000 dolar nakit para ayirdiklarini soyledi. Bu para, bilgi sistemleri ustune arastirma calismalarinin en onunde yuruyen universitelerden biri olan Indiana universitesinden 2 arastirma ogrencisine nakit olarak verildi. Indiana universitesi ogrencileri Thilina Gunarathne ve Anoop Mayampurath kisi basina 50.000 dolarin sahibi olacak.
4. sinif bilgisayar bolumu ogrencisi olan Thilina, gozlemciler toplulugunu bulut bilisimin kendi basina bir egitim alanina sahip olmasi gerektigine ikna etti. Thilina ozellikle  bulut bilisimin kullanimini bilimsel alanlarda destekleyecek bilgi islem yazilim paketleri ve uygulamalarini gelistirmek ve bu konularda yenilikler getirmek istiyor.
Gunarathne’ nin calismalari bulutta bilimsel yazilim paketleri icin yeni bir programlama ortami yaratmak uzerinde odaklanacak. Gunarathne ayni zamanda Microsoft’ un bulut bilisim sistemi olan Azure icin ilk paralel programlama sistemini gelistirecek.
Bulut bilisim son 3 yil icinde ana olarak ticari yazilim  uygulamalarinda bir patlama yasadi. Bulut bilisimin bilimsel alani destekleme rolu Gunarathne’ nin aciklik getirecegi onemli bir arastirma konusu olacak.