Saudi Telecom Sirketi (STC), Taibah’ da bulut bilisimin liderligi’ ni ustlendigini gosterdi.

Medine’ de Taibah universitesi bir konferans duzenlendi. Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri konulu bu ilk uluslararasi konferans’ a Saudi Telecom sirketi (STC)’ nin aktif olarak katildigi ve konferans’ ta bulut bilisim ustune basarili deneyimlerini sergiledigi duyuruldu.

Dunyaca  taninmis en iyi 70 universitenin katildigi etkinlikte, STC bu alandaki liderligini kanitladi. Genel olarak egitim, saglik, muhendislik ve trafik ustune  teknolojik uygulamalarin tartisildigi, en iyi teknoloji cozumlerinde odaklasildigi konferans’ ta ozel olarak da bulut bilisim teknolojisi ele alindi.

Arabnews.com’ un haberine gore, STC’ nin boyle bir Konferans’ a katilimi Taibah universitesi ile olan ozel iliskisini ve stratejik ortakligini yansitiyor ve STC’ nin cesitli firmalara en iyi Iletisim ve Bilgi Teknolojisi cozumlerini saglama konusundaki kararliligini gosteriyor.

Bilindigi gibi STC, 2011 yilinda Dubai’ deki GITEX Teknoloji Fuari’ nda “Orta Dogu’ da gelistirilen en iyi proje” odulunu almisti.






Avrupa Birligi’ nin Bulut Bilisim Stratejisi nasil  sekillenecek ?


Avrupa Komisyonu’ nun Digital Servisler platformunda calisan Carl-Christian Buhr, 21 Mart’ ta Bruksel’ de yapilan bir konferansta konustu. Buhr,  onumuzdeki Temmuz ayinda Avrupa Komisyonu’nda sunumu yapilacak olan Avrupa Birligi’nin Bulut Bilisim stratejisinin henuz “Avrupa super-bulutu” kurmak uzerinde yogunlasmayip daha cok bulut bilisimin bugun geldigi durumu analiz edecegini ve bu yeni teknolojiyi tesvik etmek uzere yapilabilecek eylemler ustunde durulacagini bildirdi.

Carl-Christian Buhr ozetle sunlari soyledi:

Bilindigi gibi bulut bilisim, verilerin fiziksel olarak uretildigi yerlerin disinda dunyanin herhangi bir yerinde var olabilecek sunucularda tutulabilmesi , buralardan servis edilebilmesi ve buralarda islenerek kullaniciya geri dondurulmesi anlamina geliyor. Bu servisler sayesinde bireyler, sirketler, kamu kuruluslari artik fiziksel olarak bulunduklari mekanlarda Bilgi Teknolojisi altyapi kurulumlarina ihtiyac duymayacak ve istedigi bilgiyi bulutta depolayabilecek, bulutta isleyebilecek ve bulutta analiz edebilecek.

Bulut servislerinin amaci verilere sinirlar otesinde ulasabilmeyi olanakli kilmak. Bu yuzden Avrupa komisyonu stratejisi, bulut sistemlerinin (yazilim uygulamalari ve altyapilarinin) mevcut fiziksel sinirlar otesinde birlikte calisilabilirlik ve standardizasyon cozumlerine yonelecek. Veri guvenligi cok acik ve bilinen gerekceler dolayisiyla cok yakindan incelenmelidir. Dusuncemiz odur ki bulut bilisim ihtiyaclari konusu ele alanacak ve bu konuda uygun bir denge saglanacak.

Konferans’ a katilan diger ulke temsilcileri de ozellikle Avrupa Bulut Bilisim Stratejisinde bir diger onemli unsurun  Avrupa Birligi ve diger ulkeler  – ozellikle  Japonya ve Amerika Birlesik Devletleri - arasindaki isbirligi olacaginin altini cizdiler. Avrupa Birligi’ nin Amerika Buyukelcisi William E. Kennard yaptigi konusmada  “bulut bilisimi birlikte tesvik etmenin” onemini vurguladi ve transatlantic digital pazarini buyutmenin yolu “transatlantic standardlari” tesvikten gecer dedi. William E. Kennard stratejinin yalnizca “Avrupa bulutu” na sinirlanmamasi konusunu memnuniyetle karsiladiklarini belirterek “veri ozgurce haraket edebilmelidir” dedi.

Simdi gozler Amerika Birlesik Devletleri ve Avrupa Birligi’ nin veri guvenligi konusunda farkli noktalardan birlikte hareket edip edemeyecekleri konusuna cevrilmis durumda. Bu konuda ulasilacak nokta ve beraberinde getirecegi aciklamalar heyecanla bekleniyor.

Turkcell yeni platformu “SuperBulut” u tanitti.

Turkcell, SüperBulut platform ile  ''Bulut''a çıkan şirketlere yüzde 80 tasarruf saglayacak.
Turkcell' in yeni bulut servisi "SuperBulut" adini tasiyor. Servisin ortaklari ise Microsoft Turkiye, HP, Oracle, EMC&VMware, Citrix, Cisco ve Checkpoint gibi dev sirketler.
Turkcell kurumsal müşterilerine sunduğu bulut bilişim hizmetlerini yepyeni bir platformda bir araya getirdi. Turkcell, SüperBulut adını taşıyan internet platformu ile işletmelere rekabet avantajı ve yüzde 80 tasarruf olanağı saglamayi hedefliyor. 
 Bir basin toplantisiyla sunulan ve www.turkcellsuperbulut.com adresinden erişilebilen platformda, hangi hizmetlerin sunulacağı ve bu platformun işletmelere nasıl faydalar sağlayacağı açıklandı.
İşletmelerin ön yatırım, bakım ve güncelleme masraflarını ortadan kaldıran Turkcell SüperBulut ile bulut hizmetlerine her an, her yerden ve her cihazdan istenilen kapasiteyle dakikalar içerisinde ulaşılıyor. Turkcell SüperBulut platformu sayesinde işletmelerin fiziksel sunucu kullanma ihtiyacı tamamen ortadan kalkacak ve tüm IT hizmetlerinde tasarruf sağlanacak.
Basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv gokyuzunu isletmelere actiklarini soyleyerek musterilerin,Turkcell SüperBulut ile tüm bulut hizmetlerini aynen bir ‘online’ süpermarketten alışveriş yapar gibi, yerlerinden bile kalkmaya gerek kalmadan  dakikalar içinde internetten inceleyip satın alabilacaklarini soyledi.. 
Turkcell, SüperBulut’ta bulut ürünlerini üç ana kategoride sunuyor: 
1- Altyapı Hizmetleri: veri depolama, veri yedekleme, uzaktan sunucu yedekleme, uzaktan güvenlik yönetimi sanal sunucu, web alan adı barındırma
2-  Platform Hizmetleri: İşletim sistemi, veri tabanı, uygulama geliştirme platformları, web sitesi tasarım platformları
3- Uygulama Hizmetleri: Kurumsal E-posta, birleşik iletişim (Sanal Santral), müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlama, iş spesifik uygulamalar vb.
Örneğin, 25 kişilik bir işletme, tüm bu hizmetleri Turkcell SüperBulut ile aldığında, altyapıda yüzde 73, yazılımda yüzde 82 ve genel toplamda ortalama yüzde 80 tasarruf ediyor.




Microsoft ERP yazilimlari hala neden Windows Azure’ da degil? 


Microsoft sirketi kendi temel yazilim uygulamalarinin hicbirini henuz kendi bulut bilisim platform olan Windows Azure’ e koyamadi.

Gecen yil ,  sirket kendi ERP (Kurumsal Kaynak Planlamasi) yazilimi olan Dynamics NAV’ in bulut bilisim versiyonunu cikaracagini soylemisti. Bu versiyon bugun itibariyle halen hazir degil. Birkac gun once Sirket, yazilimin Beta versiyonunu Mayis ayinda cikaracagini ve  yil sonunda da satisa sunacagini duyurdu.

Baska bir ERP urunu – Dynamic s GP 2013- bu yaz cikarilacak ve o da yil sonunda hazir olacak. Bir diger ERP urunu, Dynamics AX onumuzdeki buyuk versiyonunda Azure’ da calisabilir olacak. Ancak Microsoft Is Cozumleri kurumsal baskani Kirill Tatarinov bu konu da bir zaman belirlemedi.

Tum diger bulut bilisim cozum saglayicilari gibi Microsoft sirketinin de bu konuda  en buyuk zorlugu ortaklik agi. Microsoft’ un geleneksel yazilim paketlerine cozum ureten ve bunlarin altyapisini kurmus olan ortak sirketler,  Microsoft’ un bulutundan indirilebilecek ERP yazilimlariyla kendilerini devre disi kalmis hissedeceklar.. Bu durum en cok ERP cozumlerini kendi altyapilarinda veren sirketler icin kaygi kaynagi.

Bu yuzden de Microsoft COO’ su Kavin Turner Azur’ da barindirilan ERP yazilimlarinin “Ortaklar araciligiyla satilacagini” soyledi. Teorik olarak bu, Microsoft’ un bulut servislerini kullaniciya direct olarak satmayaci ve ortaklari araciligi ile bu satislari gerceklestirecegi anlamina geliyor.

Windows Azure Platformu Subat 2010 yilinda hayata gecmisti. Su ana kadar Microsoft’ un geleneksel yazilim uygulamalarinin cogunun bu platform tasinmamis olmasinin bir nedeni de uzun suren gelistirme surecleri. Sirketin plani tum yazilimlarini yakin bir gelecekte Azure platformunda calisabilir duruma getirmek.

Analistlere gore, Microsoft’ un geleneksel ERP yazilimlarinin ortaklari ve musterileri – genellikle kucuk ve orta boy isletmeler – Azure platform urunlerinden uzak duruyorlar. Ancak Microsoft elini cabuk tutmak zorunda zira NetSuite, PopleSoft, SAP gibi sirketler ERP bulut cozumlerini piyasaya surmus durumda. Hatta geleneksel ekolun buyukbabasi olarak addedilen SAP bile bulut bilisim ERP cozumu Business ByDesign'i  piyasaya surmus durumda.

Bulut Bilisimde is istihdami analistlerin
 rolunun buyuyecegini gosteriyor.

SAP sirketinin sponsorlugunde Strateji yonetimi lideri Stan Hill Group sirketinin  Amerika Birlesik Devletlerinde yaptigi arastirmanin sonuclari bulut bilisim endustrisinin binlerce is alani yaratacagini kanitladi.

Yapilan basin aciklamasinda, Bulut bilisim uygulama ve platformlarinin Bilgi Teknolojileri sektorunu
butunsel olarak degisiklige ugratacagi, iletisim agi Internet’ in ilk donemlerinden cok daha fazla is istihdami yaratacagi ve ekonomik gelismeye cok buyuk katkilari olacagi irdelendi.

Rapordaki ana buluslar soyle:

·       Amerika Birlesik Devletleri’ nde yalnizca 2010 yilinda sadece 11 sirket  80.000 civarinda is istihdami yaratti
·       Bulut Bilisim servislerini satan sirketlerin gelirleri yilda ortalama 20 billion dolar civarinda bir buyume gosteriyor. Bulut bilisim endustrisinin onumuzdeki 5 yil icerisinde Amerika Birlesik Devletleri ve ulke disinda 472.000 civarinda is istihdami yaratma potansiyeli var.
·       Onumuzdeki 5 yil icerisinde bulut bilisim sirketlerine girisim sermayesi yatirimlari 30 billion dolara ulasacak. Bu da Amerika Birlesik Devletleri ve ulke disinda 213.000 yeni is istihdami demek.
·       Bulut Bilisim servislerini satin alan sirketlere  bu gelisimin etkisi cok daha onemli olabilir.Bulut Bilisim, ABD sirketlerine onumuzdeki 5 yil icerisinde 625 billion dolar tasarruf getirebilir ve bu tasarruflar yeni is alanlari ve is istihdami yaratmaya yoneltilebilir.

“Buyuk Veri” ustune McKinsey raporunu ornek gosteren arastirmada  Amerika’ da bulut bilisim sektorunde 140.000 ile 190.000 arasindaki is kapasitesinin derin analitik beceriler istedigi belirtiliyor. Ayrica 1.5 milyon ek yoneticiye ve “buyuk veri” yi isleyebilecek, sonuclarini degerlendirebilecek, dogru sorulari bu verilere uygulayabilecek analistlere ihtiyac duyulacak.

Raporun detayi icin asagidaki linki tiklayiniz




Helix Nebula Bulut Bilisim Projesi start aldi.
Avrupa’ nin en onemli arastirma merkezleri olan Avrupa Nukleer Arastirma Merkezi (CERN), Avrupa Uzay Ajansi (ESA), ve Avrupa Molekuler Biyoloji Labaratuari  (EMBL)  Helix Nebula olarak isimlendirdikleri cok buyuk bir Bulut Bilisim projesi icin bir araya geldiler – Bilim Bulutu adi verilen Helix Nebula projesi adini  Kova Takimyildizinda yer alan bir gezegenden aliyor. Helix Nebula bulut bilisim projesi,  Avrapali bilim adamlarinin Bilgi Teknolojisi ihtiyaclarina  destek verecek. 2 yillik bir pilot proje calismasi ardindan proje hukumet orgutleri ve endustriyi de icine alacak.
Bilindigi gibi Avrupa, bilimsel bulut bilisim Altyapisini kurmak icin uzun bir suredir stratejik bir calisma yurutuyor.  Bu konuda Avrupa cok iddiali bir vizyona sahip.  2020 yilinda tum bilimadamlari  veri saklama,  veri isleme ve analiz etme alaninda ilk opsiyon olarak Avrupa Bulut Bilisim Altyapisini sececekler.  Bu altyapi  tipki halka acik yol ya da telekomunikasyon altyapilari gibi kuresel bilim topluluguna acik dogal bir altyapi olacak. Bilim adamlari bu altyapiyi  temel bir arac olarak kullanacaklar,  veri paylasimi ve disiplinler arasi arastirmalarda uygulayacaklar. Bu yolla bilim cok onemli ilerlemeler kaydedecek.  Doga ve bilim uzerine onemli makaleler bu altyapidan uretilecek ve Avrupa’ da patent artislarinda dramatic bir buyume gozlemlenecek. Projenin amaci,  bu altyapinin  uygulamaya koydugu guvenlik ve gizlilik semalarinin dunya capinda bir guven ve isim kazanmasi oyle ki  sonunda  ticari sirketler de patent elde etmek icin bu “yuksek guvenlik bolgesi” ini kullanmaya baslayacaklar.
Simdilik bu proje yalnizca Avrupa bazli. Amerika Birlesik Devletleri henuz bu projenin icinde degil. Cunku ABD’ deki “Patriot Act”,  yani “Vatansever Hukuku"  Avrupa veri guvenligi ve gizliligi hukukuyla celisiyor.  Proje icinde ticari ortaklar da var. Bunlar Atos, Capgemini, CloudSigma, Interoute, Logica, Orange Business Services, SAP, SixSq, Telefonica, Terradue, Thales, The Server Labs, T-Systems, Cloud Security Alliance, the Open Nebula Project ve European Grid Infrastructure.
Isvicre’ nin Zurih kentinde kurulu CloudSigma sirketi projenin IaaS – Servis Olarak Altyapi’ sini  saglayacak. CloudSigma CEO’ su Robert Jenkins projenin butunsel bilisim gucunun 50.000 – 100.000 CPU civarinda olacagini soyluyor.

Oracle’ in sirri ne?

Analist George Gilbert’ e gore Oracle’ in bir sirri var. Oracle CEO’ su Larry Ellison’ in 2009’ da bulut bilisime “anlamsiz” dedigini hatirlatan Gilbert, Oracle’ nin hala veri tabani ve arakatman cozumlerinde Amazon’ un yaptigi gibi “harcadigin kadar ode” modelini uygulamadigini soyledi. Oracle’ nin geleneksel 11 gigabatlik veri tabani lisansinin musterilere 2.8 milyon dolara maloldugunu soyleyen Gilbert’ e gore, eger Oracle
Amazon’ da  mySQL’ ini kullansa “harcadigin kadar ode” modeline gore musterilerinden  saat basina 9 dolar alacak buda kar marjininde bir dususe yol acacak.

Daha onceki yillarda bu konuda IBM’ in de ayni taktigi uyguladigini soyleyen Gilbert, o zamanlar da IBM,yeni ortaya cikan  iliskisel veri tabani sistemleri kullanmayip eski veri tabani sistemlerinde israr etmisti, ancak buna ragmen DEC, HP, Sun, Microsoft ve Oracle gibi sirketler eski IBM platformunu kesintiye ugratmisti, dedi. Simdi Oracle,  bulut bilisim cozumlerine olanak taniyan ve kendisinin de teknik donanimina sahip oldugu yeni veri  tabanlarina karsi ayni yaklasimi yurutuyor,  “kullandigin kadar ode” ya da “olculu fiyatlandirma”  da sorun yasiyor. Bunun asil nedeni teknoloji degil, eski is modellerini yeni modelle degistirmek. Bu cok zor bir is.

Gilbert’ e gore “kullandigin kadar harca” is modeline gecis, Oracle’ nin gelirini dramatic bir bicimde azaltacak. Kar marjlarinda 45% oraninda bir dususe yol acacak. Sirket bu yuzden bu yeni modele direniyor. Bunun ornegi yeni Exadata veri tabani makinasidir. Iddia edildigi gibi burada uygulanan fiyatlandirma dogru bir bulut stratejisine dayanmiyor. Ucretlendirme “kullandigin kadar ode” modelinden cok “tepe kapasitede ode” kullanim modeline dayaniyor.


Megaupload’ in kapatilmasi ve Bulut Bilisim.


Sydney Universitesi profesorlerinden Albert Zomaya, Megaupload’ un kapatilmasinin bulut bilisimle ilintilendirilmesi ustune konustu. Prof. Zomaya’ nin gorusleri soyle ozetlenebilir:
Dosya paylasim sitesi Megaupload’ in Ocak 2012’ de  kapatilmasi  Bulut Bilisim Depolama alaninda bir tedirginlik yaratmisti. Sirketler  bir anda cokertilebilen bu tur servislere guvenmenin bilgeligi konusunda supheye dusmuslerdi. Megaupload olayinin  Bulut Bilisim endustrisinde onemli adimlarin atilmaya baslandigi bir donemde ortaya cikmasi bir talihsizlik olmustur.
Bulut Bilisimin teknolojisi orgutsel sinirlarin disina  tasan kaynak paylasimini onemli olcude kolaylastirdi.  Bu kaynak paylasimi oncelikle kaynak sanallastirmasi ve hizmet bilisimi (kullandigin kadar ucret ode modeli) nin ortaya cikardigi bir olgudur.
Dosya paylasim sitesi Megaupload’ a karsi acilan davalar bulut bilisime karsi bir dava gibi ele alinmamalidir. Bu Internet Servis Saglayicilarindan biri iflas etti diye Interneti suclamak gibi birsey olur.
Cogu isletme ve endustrilerde  Bulut Bilisim artik is sureclerinin ayrilmaz bir parcasi haline gelmistir. Bugun yeni ise baslayan isletmeler islerini Amazon gibi mevcut kamu bulutlarinda yurutuyor. Zaman ilerledikce islerini kendi sunucu ortamlarinda yuruten isletmelerin sayisi giderek azalacak. Cogu girisim sermayesi firmasi bugun bulut bilisim alaninda is kurmaya calisan yeni girisimciler icin portfoy tutuyor.  Kurumsal Bilgi Teknolojileri dunyasinda bulut bilisim kullaniminin surucu motoru “Buyuk veri” olacak. Ozel bulut bilisimi de Kurumsal Bilgi Teknolojilerinde one cikmaya basladi. Bu ozellikle Hadoop’ la iliski icinde dagitim agli depolama ve dagitim agli bilisim sistemlerinde kendini gosteriyor. Bu alandaki gelismeler  ozel ve kamusal bulut servislerinin kullanimini etkileyecek.          
Depolama konularindaki arastirmalar ivme ve popularite kazaniyor. Depolama konusunda yeni girisimcilerin onu aciliyor ve bu sirketlere  sermaye yagiyor. Bu egilimin giderek artacagi gozlemleniyor.Bu durumu motive eden en onemli faktor buyuk olcekli verilerin bir yerden baska bir yere hareketinin oldukca  zor olmasi  ve bu yuzden de veriyi islem merkezine degil, islem merkezini verinin bulundugu yere kaydirmanin en iyi sonuc oldugunda karar kilinmasidir. Ornegin  mevcut veriyi islemek icin gerekli algoritmalari bir bulut platformunda hareket ettirebiliriz ve karar almada yardimci olacak daha fazla veriyi bulutta uretebiliriz. Elbette bu cok buyuk veriyi ve onunla icice gececek algoritma ve islemleri birarada tutmanin getirecegi zorluklar da olacaktir ve bu zorluklar asilmalidir.
Magaupload’ un sitenin kapatilmasi gibi durumlar,  bulut bilisimin getirecekleri yaninda ortaya cikabilecek  kucuk risklerden biridir. Ornegin birden fazla bulut bilisim sunucusu kullanmak bir sunucunun tehlikeye dusmesi aninda riski azaltmanin bir yoludur Ayni sekilde ozel ve kamu bulutunu bir arada kullanmak da riski azaltmanin bir yoludur.
Bugune kadar bulut bilisim sunucularini gelistirmek uzere cok yatirim yapildi ve onumuzdeki birkac yil bu boyle devam edecek. Ama sonuc olarak bulut teknolojisi cok daha saglam ve guvenilir platformlarda daha  cok stabilize olmalidir. Ozetle bulut bilisim buradadir ve gelip gecici bir fenomen degildir.



Google’ dan yeni bir fiyat indirimi daha ...

Google sirketi, Google Bulut Depolama Alani’ nda yeni bir fiyat  indirime gidiyor. GCS olarak bilinen Google Bulut Depolama Alani, Google altyapi ve platformlarinda inanilmaz derecede buyuk verilerin depolanmasini sagliyor. Alinan servisin duzeyine gore bu depolarda 8% ve %15 arasinda bilgi saklanabiliyor.

Bu depolamanin fiyati Alinan servisin duzeyine gore degisiyor. 1 Mart’ tan itibaren uygulanan fiyatlar soyle:

1.     1 TB ve 1TB’ nin altinda kullanim icin fiyatlar gigabyte basina $0.120 dolara cekildi. Daha onceki fiyat $0.130/GB idi. Bu 7.69% oraninda bir indirim.
2.     1 TB nin arkasindan 9TB lik bir depolama icin gigabyte basina ucret $0.105/GB dolar. Daha onceki fiyat $0.120/GB idi. Bu 12.5%. oraninda bir indirim.
3.    9TB’ nin arkasindan eger 90TB lik bir depolama istiyorsaniz gigabyte basina $0.095/GB dolar odeyeceksiniz. Daha onceki fiyat $0.105/GB dolar idi. Bu 9.52% oraninda bir indirim.
4.     90Tb’ nin arkasindan 400TB lik bir depolama istiyorsaniz gigabyte basina bunun fiyati $0.085/GB dolar. Bu da daha onceki fiyata gore 15% oraninda bir indirim.

500TB nin ustunde depolama isteyenler Google sirketiyle ozel bir anlasma yaparak fiyatlari belirleyebiliyorlar.
Servislerini Google ile anlasma yoluyla Google Derpolama Alani’ na entegre eden sirketler arasinda ornegin Panzura, StorSimple, TwinStrata, Zmanda, Gladinet gibi sirketler var. Panzura kuresel sirketlere depolama, isbirligi, yedekleme olanaklarini Google sirketinden depo satin alarak gerceklestiriyor. StorSimple sirketi  depolama, veri guvenligi ve kriz yonetimi konusunda  kendi urunlerini kullanan sirketlerin Google Bulut Depolama Alani’ na baglanmasini sagliyor...
Analistlere gore Google’ daki bu fiyat indirimleri Google’ in sundugu servislerle birlikte dusunuldugunde sirketlere onemli kazanimlar getiriyor. Ornegin Google’ in BigQuery urunu ile Google depolarindaki verilere cok hizli bir bicimde ulasmak ve verileri zaman kaybetmeksizin sorgulamak olanakli oluyor. Eskiden haftalarca suren islemleri bir saate indirgemek yoluyla kazanilan zaman dusunuldugunde ve baska masraflar dusuldugunde faydalari oldukca acik.
Sonuc olarak giderek daha fazla isletmeninin bulut bilisime kaymak uzere yol alacagi dusunulurse Google sirketinin Bulut Depolama Alani’ nda yaptigi bu son indirimler bulut bilisimi benimseyen sirketler icin buyuk bir avantaj olacak. Simdi analistler Amazon’ dan da bu konuda bir hareket bekliyorlar. 



Apple sirketi bulutta Televizyon servisine bir adim daha yaklasti..



Apple sirketi yeni Bulut Televisyon servisini acikladi. Apple Televizyonu, Internet Bulut servisi iCloud’ u mevcut Televizyon kurulumuna entegre edecek.

Bu alanda Netflix’ le ortaklik yapacak olan Apple sirketinin bu yeni paketi 90.000’ nin ustunde televizyon programini iceren bir kataloga sahip. Bu katologda Amerika Birlesik Devletleri  spor etkinlikleri ve ayrica Youtube ve Flickr’ dan Internet icerikleri yer alacak.

Televizyon setinde yer alacak olan iCloud (Internet Bulut) servisi sayesinde kullanicilar istedikleri filim ve televizyon  gosterilerini, muzikleri satin alabilecekler ve onlari  iPhone, iPad, Macs ya da iPod’ da izleyebilecekler. Fotograflarini kablo kullanmaksizin Televizyon setlerine yukleyebilecekler.
Apple sirketinin yeni iPad’ i  da tablet pazarinda Apple sirketini lider olarak tutmaya yonelik yeni ozellikler de iceriyor. 16 Mart’ tan itibaren pazarda yer alacak olan yeni tablet , 5 megapiksel kamera sensorune, yuksek yogunluklu ekrana ve 4 gigabit baglanti gucune sahip. Bu iPad’ ile Apple sirketi 500bn dolarin ustune cikan stoklarina yeni ivmeler katacak.

14 milyon yeni is arzi..



Microsoft sirketinin finanse ettigi ve IDC sirketinin gerceklestirdigi bir arastirmanin sonuclarina gore Bilgi Teknolojilerini buluta tasiyan sirketler yeni buluslar ve istihdam yaratma konusunda daha cok zamana sahip olacaklar. Arastirmanin ortaya cikardigi bazi sonuclar soyle:

·       Bulut Bilisim 2011 ve 2015 yillari arasinda 14 milyon yeni is yaratacak.
·       2015 yilinda bulut bilisimle birlikte Bilgi Teknolojilerindeki yeni buluslardan sirketlerin kazanci yilda 1.1 trilyon Dolara ulasacak.
·       Bulut Bilisimle ilgili is olanaklari 500 ve 500 un altinda isci calistiran is yerleri ile 500 ya da ustunde isci calistiran is yerlerinde ayni oranda tahakkuk edecek.
·       Bu is olanaklarinin ucte birinden fazlasi iletisim ve medya, bankacilik ve ayrik imalat sanayi sektorlerinde ortaya cikacak.
·       Bulut Bilisimde acilan bu yeni is olanaklarinin hemen hemen yarisi Cin ve Hindistan’ da gerceklesecek.

Daha fazla bilgi icin asagidaki linki tiklayiniz.


BSA Bulut Bilisim pazarinda Turkiye’ yi 17. Siraya koydu.

 (BSA Uluslararasi pazarda kuresel yazilim sektorunun hukumetler nezdindeki en onde gelen savunucusudur. Dunya capindaki buyuk yazilim sirketlerinin temsilcilerinden kurulmus bir kurumdur.)




The Business Software Alliance (BSA) Cesitli ulkelerin Bulut Bilisim Teknolojisine hazirligini iceren calismasinin detaylarini “BSA Global Cloud Scorecards – BSA Kuresel Bulut Karnesi” isimli dokumaninda yayinladi.

24 Ulkeyi Bulut Bilisim’ e hazirlik konusunda siniflayan dokumana gore Japonya liste basi, Japonyayi Avustralya, Almanya ve Amerika Birlesik Devletleri izliyor. Siralamada Ingiltere 7. Rusya 16.  Cin 21. sirada yer aliyor. Turkiye ise siralamada 17.

BSA’ nin arastirmasina gore, siralamada yer alan ulkelerdeki yasalar ve yonetmelikler birbiriyle celisiyor ve bu durum kuresel bulut bilisim pazarinin ekonomik iyilesme icin var olan potansiyelinin tam olarak ortaya cikmasini engelliyor.

BSA’ Baskani ve CEO’ su Robert Holleyman’ a gore “Kuresel ekonomide, kisisel ve is kullanimlariniz icin gereken teknolojiyi dunyanin herhangi bir yerinde var olan sunuculardan elde edebilmemiz lazim. Bu da verilerin sinirlar otesine kolay akiskanliginin saglanmasini getirecek yasal duzenlemeleri gerektiriyor. Su anda cogu ulkede gercek anlamda istenilen duzeyde bir ticaretin olusmasi onunde cok farkli kurallar var.”

Calismada one cikan konular soyle:

·       Ingiltere’ de Ciber hukuk oldukca kapsamli, ve veri korumasi yasalari ozellikle guclu. Bununla birlikte is yerleri, veri setlerini bir regulatore kaydettirmek zorundalar. Bu isletmeler icin gereksiz bir yuk. Bu yuk bazi bulut bilisim servislerinin onunde bir engel olusturabilir.

·       Ingiltere Ciber suc alaninda Sozlesme’ ye imza atan bir ulke ancak Sozlesmenin temel hukumlerinden birini henuz uygulamaya alamadi.

·       Bilgi ve Iletisim Teknolojisinin Kamu sektorunde kullanimi konusunda Ingiltere G-Cloud (Hukumet Bulutu) konusunda Avrupa’ da en ileri durumda ve hukumet alimlarinda “Once Kamu Bulutu” yanasimini benimsiyor.

·       Gelismis ulkelerle gelismekte olan ulkeler arasinda Bulut Bilisim sektoru konusunda keskin ayrimlar var. Japonya, Amerika Birlesik Devletleri ve Avrupa Birligi Bulut Bilisimin buyumesini destekleyecek saglam yasal ve duzenleyici kurallar koymus olmakla birlikte Cin, Hindistan, Brezilya gibi gelismekte olan ulkeler kuresel bulut pazarina entegre olabilmak icin en cok calismasi gereken ulkeler.

·       Calismanin en sasirtici bulgusu ise, bulut bilisim pazarinin onunu acmak icin en onde yuruyen ulkelerde bile mevcut yasalar ve duzenlemeler bu gelismenin onune duvar cekiyor. Ornegin Avrupa Birligi’ nin onerdigi Veri Koruma Regulasyon’ u bulutun ekonomik etkisini ve potansiyel olceklendirilebilirligini zayiflatabilir.

BSA direktoru Thomas Boue “Bulut Bilisimde ulke icinde sihhatli bir pazarin bulunmasi halinde bile eger diger ulke kanunlariyla celiskili durumlar varsa verinin pruzsuz bir bicimde sinirlari asmasini mumkun degil.”.. “ Saglikli kuresel bir bulut bilisim sisteminin kurulmasi icin daha cok sey yapmaliyiz.” diyor.

BSA’ nin arastirmasi, Bulut Bilisimde var olan ekonomik firsatlarin genisletilebilmesi icin 7 nokta ustunde odaklanmak gerektigini vurguluyor. Bunlar sirayla soyle:

1.     Veri ve ticaretin serbest akisini saglarken kullanicilarimizin gizliligini korunmalidir.
2.     Belirli teknolojilerin kullanim gereksinimine bakilmaksizin ileri Ciber guvenlik uygulamalari tesvik edilmelidir.
3.     Ciber suclularina karsi anlamli bir caydiricilik ve acik eylem plani uygulanmalidir.
4.     Gorevini kotuye kullanma ve bulut teknolojilerinin ihlaline karsi saglam bir koruyuculuk ve guclu bir uygulama gerceklestirilmelidir.
5.     Bulut saglayicilari ve cozumleri arasindaki aciklik ve birlikte calisilabilirlik tesvik edilmelidir.
6.     Urun ve sirketlerin secimi konusunda onyargili tercihler ve engeller kaldirilarak serbest ticaret tesvik edilmelidir.
7.     Ozel sektorun broadband altyapi yatirimlari icin tesvikler  saglanmali ve yurttaslarinin bu servise ulasmalarina yardimci olunmalidir..

BSA’ nin bulut bilisim pazarinda 24 ulke siralamasi ve bu siralamada Turkiye’ nin yerini gormek icin asagidaki linke tiklayin.