Hong Kong Bilim Muzesi’ nde
Halka acik Bulut Bilisim Konferansi
21 Nisan’ da yapilacak
RGC’ nin halka acik Bulut Bilisim Konferansi 21 Nisan gunu Hong Kong Bilim Muzesi’ nde yapiliyor. Cin Halk Cumhuriyeti’ nin Ozel Yonetim bolgesi olan Hong Kong hukumeti’ ne arastirma konularinda danismanlik vermek uzere 1992 yilinda kurulan Research Grant Council (RGC) – Arastirma Fonu Kurulu, Konferansa iki uzman akademisyen davet etti.

Konferans’ in ilk bolumunde “Bulut Bilisim ve Guvenlik” konusu ele alinacak. Bu konuda Hong Kong Universitesi Bilgisayar bolumu baskani Profesor David Wai-lok Cheung bir konusma yapacak. Ikinci bolumde, Hong Kong Politeknik Universitesi profesorlerinden W.B. Lee “Bulut Servis Alaninda Acik Inovasyon” konusunu ele alacak.

Halka acik ve ucretsiz yapilacak olan konferansta yerler ilk gelen ilk servis seklinde duzenlenecek.


Ilk Konusmaci David Wai-lik Cheung kisaca su konular ustunde duracak:

Bulut Bilisim Nedir? Bulut Bilisim bilgisayar uygulamalarini ya da bilgisayar islem gucunu bir urun olarak degil, daha cok bir servis olarak veren yeni bir paradigmadir. Bulut Bilisim kullanicilarinin ek bilgisayar ya da yazilim programi satin almalarina gerek yoktur. Bunun yerine bir bilisim servisine abone olurlar. Ornegin Fotograf albumlari icin Flickr servisine, ya da depolama icin Dropbox servisine abone olurlar ve ihtiyaclarini oradan karsilarlar.

Google, Amazon, Microsoft ve diger bircok servis saglayicisi kendi altyapilarini Bulut Bilisim altyapilarina donusturmus durumdalar. Sirketleri yazilim programlarini kendi platformlarinda calistirmaya yonlendiriyorlar. Ust duzeydeki cogu Bilgi Teknolojileri saticilari bulut bilisimi yeni bir servis modeli olarak tanitiyorlar. Bu ders, bu yeni bilgisayar paradigmasini aciklayacak. Genel bir tanitimin ardindan guvenlik ve gizlilik konulari da ele alinacak. Bu konuda cesitli kaygilar one suruldu. Sirketler Bulut Bilisim platformunda islenen verilerini “guvenilir” olmayan hizmet saglayicilarindan korumak zorunda kalacak.

Ikinci bolumdeki konusmaci profesor W.B. Lee ise asagidaki konulara deginecek:
“Serendipity” 2001 yilinda yayinlanan romantik bir komediydi. Bu komedide 2 bas karakter tesadufen karsilasirlar ve bu onlarin kaderlerini degistirir. Bilim ve Endustride de bircok onemli bulus ve yararli kesifler Serendipity’ deki gibi onceden niyet edilmeyen seylerin kesfedilmesidir (Ornegin penisilin, lastik, Posta’ nin kesfedilmesi gibi).

Son zamanlarda bilgisayarcilar sunun farkina vardilar ki, cogu iliskiler ve tesadufi olaylar yalnizca sansa bagli degildir. Yeni bilgiyi kesfetme ve hizlandirma sureci, gorunuste birbiriyle ilintisiz gibi olan bilgi ve modelleri madenleyerek kazaniliyor. Bu buyuleyici ve zorlu bir arastirmadir. Sansi kesfetme basarisi cok buyuk insani, fiziksel ve digital kaynaklarin dinamik kumelenmesi ve etkilesimlerine baglidir.

Bulut Bilisim Platformu, yalnizca esnek ve olceklenebilir bilgisayar ve depolama kaynaklarini yaratmakla kalmiyor, ama ayni zamanda nasil yeni is ve hizmet alanlarinin yaratilabilecegi ve dagitilabilecegi konusuna devrim getiriyor.  Bilgi ayni zamanda bir kor servis olarak (Kaas) da verilebilir. Hizmet ve is yeniliklerinin ust bicimleri yogun bir toplumsal etkilesim, aciklik ve isbirligi ister. Artik bugunlerde yenilikle, kurumlarim kapali kapilari arkasinda ya da sadece ic mekanlarda yaratilmiyor. Cogu sirket, Internet’ de serendipity’ i yeniligin en onemli faktorlerinden biri olarak sistematize ediyor. Bunun tipik ornekleri bulut kaynaklari ve bulut pazaridir. Bulut Hizmetleri alaninin genislemesi, saticilar, calisanlar ve musteriler arasinda veri alisverisini olanakli kiliyor ve ayni zamanda acik yenilik icin gorulmemis firsatlarin yolunu doseyen cok cesitli bilgi ve toplumsal aglari yaratiyor.