Yeni nesil is zekasi sistemleri: Bime Analytics

Yeni nesil Is zekasi Bime Analytics, Google sirketinin buyuk sorgulama ortagi. Bime sirketi eski nesil, geleneksel is zekasi platformlarinin kurulum, yonetim ve analiz islemleri icin cok zor olduguna inancla kullanimi cok kolay olan yeni nesil bulut is zekasi platformu gelistirerek Google sirketinin teknoloji ortaklari arasina girmis.

Bulut bilisim hizli bir bicimde buyurken, bu yeni modelin benimsenmesi konusunda guvenlik sorunlari one cikiyor. Cogu bilgi islem daireleri, bulut yazilim saglayicisi sirketlerin endustriyel duzeyde standardize edilmis guvenlik teknolojileri ve proseslerini uygulamalarini istiyorlar. Ancak “Endustri-standardi” tanimlamasi duruma gore degisiyor. Bime sirketi, kendilerinin en ust duzeyde guvenllik standardlarini karsiladiklarina inaniyor.

Bime sirketi icin guvenlik, birinci derecede onem tasiyor. Bime’ in veritabani degil, bir analitik arac oldugunu soyluyorlar. Veri tabaninin Bime sistemine yuklenmesi performans acisindan bir onem tasiyor ama gercekte gerekli degil. Veri yalnizca kullanicinin istegi uzerine buluta yukleniyor, kullanici hicbir sekilde veri tabanini buluta koymak zorunda degil. Eger veri tabani buluta konmazsa o zaman sistem veriyi her seferinde kullanicinin veri tabanindan cekiyor.

Bime’ in aglanmis on bellegi aktive edildigi zaman, Bime veriyi kullanicinin bilgisayarindan cekerek Bime sunucularina gerek kalmadan Amazon S3’ ye aktariyor. Bu transfer sifreli. Veri kullanicinin formatinda kaliyor, ancak sifreli ve anonim bir sekilde tutuluyor.

Bime’ in tum sunuculari (servers) Amazon Web Servislari (AWS) tarafindan gozetimde tutuluyor. AWS bilindigi gibi cok buyuk veri merkezlerini uzun yillar tasarlayan, kuran ve isleten bir sirket. AWS’ in veri merkezleri en ileri teknolojik duzeyde guvenlik ve elektronik sistemlerle donanimli profesyonel guvenlik personeli tarafindan korunuyor.

Yetkili personelin veri merkezlerine girebilmesi icin en az iki kere iki asamali bir kimlik kontrolunden gecmeleri gerekiyor. AWS, veri merkezlerine girisi ve bilgiyi yalnizca bu merkezlere girmesi gerekli olan calisanlari ve sozlesmeli iscileri icin sagliyor. Herhangi bir nedenle bu gereksinim ortadan kalktiginda bu giris haklari ellerinden aliniyor. Veri merkezlerine Amazon calisanlarinin her giris ve cikisi kayda geciyor ve surekli olarak denetleniyor. AWS veri merkezine girmesi gerekli her calisanini gecmisiyle ilgili cok siki bir kontrolden geciriyor.

Diger onemli bir guvenlik unsuru sertifika. Bime Salesforce.com sirketinin bagimsiz guvenlik testini gecmis durumda. Bu test su anda endustrideki kusursuz en ust standard. Bime’ in tum sunuculari Amazon Web Servislerinde tutuldugu icin ve bu servisler de Sas tip 11 akreditasyona sahip oldugu icin bu konu da cozulmus durumda.

Tum Bime hesaplari online bankalarin sahip oldugu 128 bitlik SSL guvenligine sahip. Bu guvenlik protokolu internet uzerinden gecen bilginin guvenligini sagliyor. Bime  sifresi yanisira var olan SSL veriyi hem gizli hem de guvenli tutuyor.

Bime veritabaninizi depolamiyor. Veri tabaniniz sizin maliniz. Bime yalnizca verinizi analiz etme yollarini depoluyor. Bime, verileriniz ve  bu verilerinizin analizleri  arasinda bir araci rolunu oynuyor. Verileriniz  ya bulutta, ya bilgisayarinizda ya da size ait bir sunucuda depolanabiliyor.

Bu kadar ust duzeyde bir guvenlik gerekli mi diye sorabilirsiniz. Herkes bu ihtiyaci duymaz. Ancak bu guvenlik, bulut bilisim is zekasinin getirdigi bir yarar. Bu servisi size saglayan sirketler sizin istekleriniz ve guvenlik endiseleriniz cercevesinde size bu olanaklari taniyorlar. Isin en ilginc yani da bunun icin extra bir ucret odemiyorsunuz.

Bime, 10 gunlik ucretsiz deneme donemi ile birlikte ayda 60 dolara kiralanabiliyor.

http://bimeanalytics.com/




Spotflux/Bulut Guvenlik

Bulut bilisimde guvenlik sorunlarina yanit vermek amaciyla kurulan yeni girimci sirketler arasinda bir tanesi ozellikle dikkatleri uzerinde topluyor. Sirketin adi New York’ ta kurulu Spotflux. Amaci internet baglantilarinizi sifrelemek, IP adreslerinizi anonim hale getirmek, internette surf yaparken enfeksiyon riskini azaltmak.

Ucretsiz olarak satilan bu yazilimi Spotflux’ in web sitesinden Windows ve Mac OS X sistemlerine indirmek ve aninda calistirmak olanakli. iOS ve Android yazilimlari da gelisme asamasinda. Kurulumu cok kolay olan yazilimi bir proxy sunucuya baglayarak guvenligi daha da arttirabiliyorsunuz. Yazilim arka planda calisirken siz internete girdiginizde bilgisayariniza internetten gelen ve internete cikan veriler sifreli bir baglantiyla Spotflux sunucularina aktariliyor ve bu sunucular herturlu verilerinize sizmaya calisan kotu amacli ve zararli yazilimlari verilerden ayiriyor, tehlikeleri ortadan kaldiriyor.

Bu durum dogal olarak Spotflux islemlerine guveni gerektiriyor, cunku Spotflux sunuculari yaptiginiz her turlu islemi biliyor. Ancak bu guvenin getirisi islemlerinizin korunmasi ve anonimlesmesi oluyor. Spotflux sunuculari Spotflux calisanlarinin yonetiminde oldugu icin sirketin disinda hickimsenin verilerinize ulasma sansi yok.

Spotflux yaziliminin olumsuz yani internet sayfalarina her baglantida bir giden, birde gelen baglanti verilerini cektigi icin cok az miktarda da olsa performan sorunu yasamasi. Ancak olumlu yani arka planda bu yazilim calistigi surece insani rahatsiz eden beklenmedik reklamlarin ortadan kaybolmasi. Bir test calismasi sirasinda sacma sapan yazilim indirimleri yapilabilen web sitelerinden bu indirimleri yaptiginizda da bigisayarinizdaki virus tarayicinizin temiz cikmasi.

Spotflux su anda relatif olarak yeni bir bulut bilisim guvenlik servisi. Hukumetle ve bulut bilisim giuvenlik kuruluslariyla prosedurel iliskilerini gozlemek gerekli, ancak bilgisayarinizdan buluta eristiginizde eger guvenliginizi arttiracak basit bir arac kullanmak istiyorsaniz denemeye deger.

Denemeden once atabileceginiz en onemli adim, websitesinden yazilimi ve sirketi incelemek, gerekirse sorulariniz icin sirketle iliskiye gecmek. Daha fazla veri icin asagidaki linki tiklayiniz.

http://www.spotflux.com/


Yeni Nesil Bulut Is zekasi sistemleri

Yazilim ve Bilgi Endustrisi Birligi (SIIA) tarafindan 2012 yilinin Yeni nesil Yazilim sirketleri olarak secilen 4 sirketten biri de Indicee sirketi. Sirket su anda yeni nesil bulut bazli is zekasi cozumlerinde  lider konumunda.

SIIA’ nin bu 4 sirketi secerken baktigi ozellikler urun, is modeli ve presentasyon. Yeni nesil sirketleri olarak secilen bu 4 sirketin bulut bilisim evriminde onemli bir rol oynayacagini soyleyen SIIA Yazilim dairesi baskani Rhianna Collier Indicee’ yi su sozlerle ovdu: “Bu yil katilim olaganustu ve rekabet acimasizdi. Indicee sirketi juri uyelerinin gozunde bulut bilisim is zekasi pazarini sarsacak duzeyde cok iyi konumlandirilmis bir sirket olarak one cikti.”

Indicee sirketi kurucusu ve CEO’ su Mark Cunnigham “bulut is zekasi alaninda yenilikci olarak taninmanin cok guzel bir duygu” oldugunu soyledi ve”Urunumuzu tamamiyla cekirdekten insa ettik amacimiz, guclu ve kullanimi kolay bir is zekasi yazilimi yaratmakti” dedi.

Indicee bulut bazli bir is zekasi sistemi ozellikle kucuk ve orta buyuklukteki isletmeler tarafindan tercih edilen bir sistem. Su anda bu sistemin partnerlari arasinda su isimler var:

Symmetrics :
Symmetrics sirketi dunya capinda taninmis cagri merkezlerinin performanslarini analiz eden bir yazilima sahip. Bu sirket 15 yildir is hayatinda. Geleneksel is zekasi yazilimlarinin artik SaaS (Servis olarak Yazilim) gereksinimlerine uymadiklarini dusundukleri icin Indicee’ nin bulut is zekasi platformunda karar kildilar ve kendi yazilimlarini Indicee’ yle entegre ettiler. Boylece daha once yalnizca buyuk cagri merkezlerinin ulasabilecegi duzeyde analiz ve raporlamalara orta ve kucuk buyuklukteki cagri merkezlerinin de ulasmasi saglandi.

Allocadia:
Allocadia buyuk pazarlama dairelerinin butcelerini planlamalarina yardim eden bulut bazli bir yazilima sahip. Bu sirketin musterileri Allocadia’ nin bu yazilim paketi ustunde butce verilerini analiz edecek ve musteriler arasinda paylasilabilecek raporlar ve rapor panelleri istiyorlardi. Allocadia geleneksel is zekasi yazilimlarini bir kenara birakip Indicee’ yi secti. Boylece cok sayida is zekasi uzmanina ve uzun uygulama ve uyarlama sureclerine gerek kalmadan 30 gunde pazara cikabilen bir urunde karar kildi.

Daha fazla bilgi icin

http://www.indicee.com/

The Lighter Side Of The Cloud – Disorganized | CloudTweaks.com - Cloud Computing Community

The Lighter Side Of The Cloud – Disorganized | CloudTweaks.com - Cloud Computing Community


Bulut bazli is zekasi sistemlerinin gelecegi

Bulut bilisimde is zekasi platformu kacinilmaz bir olgu ve su anda islevsel bir durumda. Her nekadar geleneksel is zekasi yazilim paketleri sirket bazinda buyumesini surduruyor olsa da, her gecen gun sayilari artan sayida isletme bulut bazli is zekasi servislerini kullaniyor ve cogu da kullanmak icin zamanin biraz daha olgunlasmasini bekliyor.

Bulutta is zekasiyla kastedilen kullanicilarin web tarama motorlariyla ulasabildikleri raporlar ve raporlama panolaridir. Bu raporlar ve rapor panolari SaaS (Yazilim olarak Hizmet), PaaS (Platform olarak hizmet) seklinde sunulabiliyor.

Bulutta is zekasinin sirketlere getirdigi yararlar oldukca fazla. Bir kez yazilim paketlerini satin alma, montajlama, ayarlama ve guncelleme sorunlarini ortadan kaldiriyor. Bunun sonucu olarak  bilgi islem personelini kiralama, odeme ve yonetim sorunlarini en aza indirgiyor. Is zekasi yazilim paketleri otomatik olarak buluttan guncelleniyor ve olceklendirilebiliyor. Musteriler lisans ucretini isin basinda toptan degil, aylik kiralama yoluyla oduyor. Ozunde bulutta is zekasi, urunun teslim surecini hizlandiriyor ve maliyetleri dusuruyor.

Ancak bulutta iz zekasi kullaniminin onunde engeller de var. Bunlarin en buyuklerinden biri guvenlik sorunu. Cogu sirket bilginin bulutta tutulmasinin, kurumsal veri merkezlerinde (yani isletmelerin kendi binalarinda) tutulmasindan daha az guvenlikli oldugunu dusunuyor.

Bu tur guvenlik sorunlari 1990’ larin basinda kredi kartlari konusunda da ortaya cikmisti. Cogu uzmana gore, kullanicilar kredi karti numaralarini internete girmek istemeyeceklerdi. Halbuki dusunulenin tam tersi oldu. Kredi karti numaralari hava yollarinin, internette satis yapan magazalarin, bankalarin sitelerine girildi, kart bilgileri onlara teslim edildi. Ayni turden bir korku simdi bulut bilisim icin de var, ancak ekonominin ve teknolojinin insanligi goturdugu yer belli. Bundan geri donus olmadigi, olmayacagi acik. O zaman bu korkulara da bir cozum gelecek. Nasil 2009’ daki korkular internet uzerinden satislari durdurmadiysa ve hatta satislari binlercesine katladiysa bu da oyle birsey.

Bulut bazli BI sistemlerinin kullaniminda ilk akla gelen sirketler, bilgi bilisim kaynaklari az olan kucuk isletmeler. Yillik cirosu 100 milyon dolarin altinda olan kucuk isletmelerin hemen hemen yarisi bir tur bulut bilisim is zekasi hizmetini kullaniyor. Yillik cirosu 1  bilyon dolar olan buyuk sirketlerin ancak %29 kadari bulut bazli is zakasi sistemlerini kullanmaya hazirlaniyor. Cirosu 100 milyon dolarla 1 bilyon dolar arasindaki orta buyuklukteki isletmelerin ise ancak %18’ i bulut bazli is zakasi harcamalarini yapmaya hazir.

Yukaridaki bilginin sonucuna gore, bulut bazli is zekasi hizmetlerini kullanmaya hazir isletmelerin basinda kucuk capli isletmeler, ardindan da buyuk isletmeler geliyor. Buyuk isletmelerin bu sistemleri kullanmakta orta boy isletmelere gore daha onde olmalarinin nedeni, buyuk isletmelerde cesitli dairelerin butcelerinin kucuk isletmelerde oldugu gibi dusuk olmasi. Bu yuzden bu dairelerin yoneticileri daha dusuk maliyetli bulut cozumlerinde karar kiliyorlar ve bu cozumler icin uzun suren burokratik onaylamalari beklemek zorunda degiller. Bu sirketlerde buyuk capli degisimler ise oldukca maliyetli. Cunku bu sirketler zaten sirketlerin bunyesine uyarlanmis buyuk geleneksel is zekasi sistemlerini kullaniyorlar ve bunlardan bulut bazli sistemlere gecis uzun ve pahali bir surec. Ancak cogu uzmana gore bu sirketler is zekasi alt yapilarini degistirmeye karar verdikleri anda, bu degisim bulut bazli is zekasi sistemleri lehine olacak.

Orta buyuklukteki isletmelerin bulut bazli is zekasi sistemlerine gecisi ise daha uzun bir surec alacak. Cunku bu isletmelerin buyuk cogunlugu Microsoft SQL Server’ la birlikte paketlenmis is zekasi araclarini ve yazilimlarini kurumsal bir bilgi teknolojisi platformunda parasiz olarak elde etme olanagina sahip.

Bazi uzmanlar bulut bazli is zekasi pazarinda karanlik bulutlar goruyorlar. Belki bu servislerin cikisi beklendigi ve istenildigi duzeyde hizli olamadi ancak hizini arttirdigi da ortada. Bunun en onemli nedeni, is zekasi uygulamalarinin musteri temelinde cok ozellestirilmis olmasi ve sirketlerin verileri cok sayida degisik kaynaklardan entegre ve konsolide ediyor olmasi. Ancak is zekasi sistem saglayicisi sirketlerin bu engellerin ustesinden gelmek uzere calistiklari da biliniyor. Sonuc olarak bu alanda da onumuzdeki yillarda basariya ulasilacagi ortada.



Bulut bilisim teknolojisinin en hizli ilerleyen kategorileri: Is Zekasi ve Analik

Bulut bilisimin hizla ivme kazanmasiyla birlikte simdi sikca sorulan soru, bu teknolojinin is zekasi ve analitik cozumlerine nasil bir ivme kazandiracagi. Beklenen o ki teknolojiden habersiz is yerleri ve KOBI’ ler de artik buyuk isletmeler gibi bir tur is zekasi ve analitik cozumlere daha hizli kavusacaklar.

Bulut bazli is zekasi ve analitik cozumleri henuz isin basinda. 2011 yilinin sonunda yapilan bir anketin sonuclarina gore dunya capinda is kuruluslarinin yalnizca %13’ u bulut bazli ileri is zekasi ve analitik cozumlerini kullaniyorlar.

Onumuzdeki gunler bu durumun degisecegini gosteriyor. Ayni anketin sonuclarina gore bulut bilisim bazli is zekasi ve analitik cozumleri iki yil gibi kisa bir zaman suresinde en hizli buyuyen bulut bilisim is yonetimi cozum tipleri olarak ortaya cikacak. Bu donemde bu is alaninin buyume hizi yilda 84% ‘ e ulasacak. Bu sonuca 200 civarinda bilgi islem kurulusu, is liderleri ve 30 civarinda saticinin ankete verdigi cevaplarla ulasildi.

Bulut ya da isletme makani bazinda  kullanilan is zekasi ve analitik, yazilim programlari icinde en sicak alanlardan biri olmustur. Ekonomik kriz donemleri ya da bilgi islem harcamalarinin en dusuk oldugu donemlerde bile sirketler is zekasi harcamalarinda kisintiya gitmiyorlar. Cunku is zekasi ve analitik her zaman sirketlere pazar egilimlerini gostererek karliligi arttiran en onemli unsur oluyor..
Ancak is zekasi ve analitik cozumlerinin gelistirilmesi ve uretilmesi oldukca zor ve pahalli bir surec ve kullanimi da her zaman az sayida is analisti ve yoneticiyle sinirli. Bulutun buradaki rolu, is zekasi ve analitigi is analistlerinin disindaki kullanicilara da acmak ve is zekasi yazilimlarina daha kolay ulasmalarini saglamak olacak.

Bulut servis saglayicilari is zekasi yazilimlarinin gerektirdigi komplex yapilarin ustesinden gelebilir ancak buyuk verilerin islenmesi ve analiz edilmesi gibi buyuk projelerde calisacak veri bilimcilerini bulmak da o kadar kolay degil. Bu noktada isletmeler, bu tur buyuk veriyi isleyecek ve onlardan anlamli bilgileri cikaracak  is zekasi uzmanlarini bulma isini bulut bilisim servis saglayicilarina birakacaklar.

Onumuzdeki iki yil icinde is zekasi uzmanlarinin isleri azalmayacak, tam tersine giderek artan bir hizda devam edecek ve onlarin becerilerine olan gereksinim bugun oldugundan daha fazla olacak. Bulut bilisim bazli is zekasi ve analitik yazilim paketlerini yogun olarak kullanacak sirketlerin yapmalari gereken simdiden bu alandaki insan becerisine ve kaynagina yatirim yapip egitimi surekli kilmak olmali.


Fransiz Bulut Bilisim Servisi kuruluyor.

Bulut bilisim gunumuzun en atesli konusu. Onümüzdeki birkaç yıl içinde katlanarak büyümeye aday. Bu ongoruyle Fransız Hükümeti konuyu gundemine almis durumda. Avrupa çapında büyük bir ulusal operatör kurmaya hazirlaniyor.

Bulut bilisim kendi basina bir anlam ifade etmiyor ama bu teknolojinin gelecek yol haritasi tamamiyla cizilmis durumda. Bu kavramin merkezindeki konu, yerel sunucularda calisan sistemleri ve bu sistemlerde depolanan bilgi ve verileri internet ustunde calisan fiziksel olarak konumunun onemini yitirdigi sunuculara aktarmak. Bu merkezler, bir futbol sahasinin 10 kati kadar buyuklugundeki alanlarda bilgisayarlarla dolu digital bir fabrikaya benziyor.

Hukumetler, idari kurumlar, sirketler ve bireyler bugune kadar kendi bilgisayarlarinda lokal olarak depoladiklari kitap, fotograf, muzik, video ve dokuman turunden verilerini lokal depolardan bu buyuk veri merkezlerine aktariyor. Bu durum artik bilgisayar, kamera, Mp3’ ler, akilli telefonlar ve dijital tabletlerin depo buyuklugu konusundaki rekabetini de sonlandiracak.

Bundan sonra artik dunyada “ihtiyaca bagli bilgi iletisim” modeli olacak. Sirketler ve bireyler istedikleri anda internet ustunden kira karsiliginda gereksinim duyduklari servislere ulasabilecekler. Bu servisler elektronik posta, insan kaynaklari, musteri iliskileri vbg olabilir. Artik geleneksel modellerde oldugu gibi bilgi iletisim arac ve gerecleri satin alinip binalara konmayacak, bilgi iletisim arac ve gerecleri, yazilim programlari buluttan kiralanip, paylasilacak.

Bu ayni zamanda buyuk bir devrim. Insanlari ve ulkeleri birbirine daha cok entegre edecek daha ucuz ve maliyeti daha dusuk bir sistem.

Bu model Fransa’ da buyuk bir ilgi goruyor. Pazar arastirma sirketi Markess International’ a gore her 3  Fransiz sirketinden biri bu yil en az bir tur bulut bilisim hizmetini kullanmayi planliyor. Bu nedenle Fransa’ da bu pazarin yilda %21’ lik bir oranla 2.7 bilyon Avro olarak buyumesi bekleniyor.

Bu buyume nedeniyle yazilim sirketleri, bilgisayar ureticileri ve telekomunikasyon sirketleri bulut bilisime dogru hizla kayiyor. Fransiz hukumeti bu alanda liderligi eline almis durumda. Hukumet Andromede programinin parcasi olarak sirketlerden gelecek oneriler icin cagri yapti. 2 Konsorsiyum kuruldu: Bunlardan biri, SFR ve Bull sirketi ile birlikte KOBI’ lere ve buyuk guruplara yoneliyor; digeri ise Orange ve Thales sirketi ile birlikte kamu sektorundeki kurum ve kuruluslara yoneliyor. Bu her iki projenin de basarisi icin hukumet her bir projeye Caisse des Depots araciligiyla 75 milyon Avro yatirim yapti.

Andromede projesinin amaci, bir yandan da Fransa ve Avrupa Birligi’ inde ongorulen guvenlik yaptirimlarinin stratejik onemini vurgulayarak veri guvenligi konusunda kesinlikle taviz vermemek.
Operatorlerle musterileri arasindaki cografyasal yakinlik guven acisindan en onemli faktor. Fransa’ da su ana kadar mevcut veri merkezleri yanisira Andromede projesinin parcasi olarak yeni merkezler de kurulacak ve calismaya baslayacak. Her iki konsorsiyumun ticari teklifleri 2012 yilinin sonunda aciklanacak ve konsorsiyumlar Avrupa pazarina acilacak.



Netflix sirketi’ nin afetlerden korunma urunu Chaos Monkey piyasaya cikti.

Netflix sirketi, Chaos Monkey olarak isimlendirdigi afetlerden korunma urununu piyasaya surdu. Bu urun parasiz ve tek bir amaca hizmet ediyor. Yaptigi is, dunya video devi bu sirketin Amazon Web Servisinde calisan bulut bilisim mimarisinin esnekligini test etmek ve sistemi calisir tutmak.

Chaos Monkey’ i GitHub’ dan ucretsiz olarak indirmek mumkun. Cesitli uygulamalarin sanal makinalarda calisan enstantanelerini rastgele durdurarak afet durumlarinda neler olabilecegi konusunda senaryolarin cizilmesini saglayan bu urun konusunda Netflix calisanlari soyle diyor: “Beklenmedik hatalara karsi en iyi savunma sik sik hata vermektir.”

Bilindigi gibi bu yaz bulut bilisim saglayici sirketlerin urunlerinin ne kadar guvenilir oldugu konusunu gundeme getiren cesitli olaylar oldu. Amazon Web Hizmetleri elektrik kesintisine ugrayinca Amazon Web Hizmetleri ustunde calisan yazilimlari kullanan Netflix, Instagram ve Pinterest gibi sirketlerin yazilimlari kullanilamaz duruma gelmisti. Musteri Iliskileri Yonetimi uygulamalarini bulut bilisim olarak sunan Salesforce.com sirketi de iki kez elektrik kesintisi yuzunden calisamaz duruma gelmisti.

Netflix sirketinin Chaos Monkey urunu iste bu tur kesintilere karsi ayarlanabiliyor. Haftada ya da gunde bir kez sistemi dolasarak, cesitli frekanslarda test semalari uretiyor, kullanicilarin farketmeyecekleri bir sekilde yazilimlarin calistigi sanal makinalarda kesinti ve hatalari onceden yakalayarak yazilimlari ayni sekilde ayarlanmis hatasiz sanal makinalara aktariyor. Boylece hata olsa bile kesintisiz bir isleyisi olanakli kiliyor.

Chaos Monkey sistem capinda 65.000 hatali enstantane yaratabiliyor. Bulut bilisim mimarisinin bu hatalar karsisinda ne kadar esnek olabilecegini gozlemlemek ve sistemi yikilan sanal sunuculardan duzgun calisan sunuculara aktarmak cok onemli bir konu haline geliyor.

Sistemlerini bilincli olarak hata vermeye zorlamak istemeyen musteriler icin Netflix’ in onerisi, Chaos Monkey’ i operasyonel calisma ortamina paralel olarak calisacak test ortamlarinda kullanmak.

Netflix’ den yapilan aciklamada bulut bilisim sistemlerinin en tehlikeli olan yaninin bu sistemlerin cokmesi durumu oldugu soylendi. Bu durumlara karsi kullanilabilecek ve su anda piyasaya cikarilan urun Chaos Monkey. Sirket daha ileride “Chaos Gorilla” ismini verdigi daha komplex bir urunu de piyasaya sureceginin sinyalini verdi. Bu urun hatalara karsi yalnizca belli sanal sunuculari degil, ayni zamanda tum mevcut zonda ve hatta bolgede bilincli hatalar ureterek bulut bilisim sistemlerinde calisan yazilimlarin cokmeden calismasini saglayacak alternatifler gelistirecek.