Bulut bazli is zekasi sistemlerinin gelecegi
Bulut bilisimde is zekasi platformu kacinilmaz bir olgu ve su anda islevsel bir durumda. Her nekadar geleneksel is zekasi yazilim paketleri sirket bazinda buyumesini surduruyor olsa da, her gecen gun sayilari artan sayida isletme bulut bazli is zekasi servislerini kullaniyor ve cogu da kullanmak icin zamanin biraz daha olgunlasmasini bekliyor.
Bulutta is zekasiyla kastedilen kullanicilarin web tarama motorlariyla ulasabildikleri raporlar ve raporlama panolaridir. Bu raporlar ve rapor panolari SaaS (Yazilim olarak Hizmet), PaaS (Platform olarak hizmet) seklinde sunulabiliyor.
Bulutta is zekasinin sirketlere getirdigi yararlar oldukca fazla. Bir kez yazilim paketlerini satin alma, montajlama, ayarlama ve guncelleme sorunlarini ortadan kaldiriyor. Bunun sonucu olarak bilgi islem personelini kiralama, odeme ve yonetim sorunlarini en aza indirgiyor. Is zekasi yazilim paketleri otomatik olarak buluttan guncelleniyor ve olceklendirilebiliyor. Musteriler lisans ucretini isin basinda toptan degil, aylik kiralama yoluyla oduyor. Ozunde bulutta is zekasi, urunun teslim surecini hizlandiriyor ve maliyetleri dusuruyor.
Ancak bulutta iz zekasi kullaniminin onunde engeller de var. Bunlarin en buyuklerinden biri guvenlik sorunu. Cogu sirket bilginin bulutta tutulmasinin, kurumsal veri merkezlerinde (yani isletmelerin kendi binalarinda) tutulmasindan daha az guvenlikli oldugunu dusunuyor.
Bu tur guvenlik sorunlari 1990’ larin basinda kredi kartlari konusunda da ortaya cikmisti. Cogu uzmana gore, kullanicilar kredi karti numaralarini internete girmek istemeyeceklerdi. Halbuki dusunulenin tam tersi oldu. Kredi karti numaralari hava yollarinin, internette satis yapan magazalarin, bankalarin sitelerine girildi, kart bilgileri onlara teslim edildi. Ayni turden bir korku simdi bulut bilisim icin de var, ancak ekonominin ve teknolojinin insanligi goturdugu yer belli. Bundan geri donus olmadigi, olmayacagi acik. O zaman bu korkulara da bir cozum gelecek. Nasil 2009’ daki korkular internet uzerinden satislari durdurmadiysa ve hatta satislari binlercesine katladiysa bu da oyle birsey.
Bulut bazli BI sistemlerinin kullaniminda ilk akla gelen sirketler, bilgi bilisim kaynaklari az olan kucuk isletmeler. Yillik cirosu 100 milyon dolarin altinda olan kucuk isletmelerin hemen hemen yarisi bir tur bulut bilisim is zekasi hizmetini kullaniyor. Yillik cirosu 1 bilyon dolar olan buyuk sirketlerin ancak %29 kadari bulut bazli is zakasi sistemlerini kullanmaya hazirlaniyor. Cirosu 100 milyon dolarla 1 bilyon dolar arasindaki orta buyuklukteki isletmelerin ise ancak %18’ i bulut bazli is zakasi harcamalarini yapmaya hazir.
Yukaridaki bilginin sonucuna gore, bulut bazli is zekasi hizmetlerini kullanmaya hazir isletmelerin basinda kucuk capli isletmeler, ardindan da buyuk isletmeler geliyor. Buyuk isletmelerin bu sistemleri kullanmakta orta boy isletmelere gore daha onde olmalarinin nedeni, buyuk isletmelerde cesitli dairelerin butcelerinin kucuk isletmelerde oldugu gibi dusuk olmasi. Bu yuzden bu dairelerin yoneticileri daha dusuk maliyetli bulut cozumlerinde karar kiliyorlar ve bu cozumler icin uzun suren burokratik onaylamalari beklemek zorunda degiller. Bu sirketlerde buyuk capli degisimler ise oldukca maliyetli. Cunku bu sirketler zaten sirketlerin bunyesine uyarlanmis buyuk geleneksel is zekasi sistemlerini kullaniyorlar ve bunlardan bulut bazli sistemlere gecis uzun ve pahali bir surec. Ancak cogu uzmana gore bu sirketler is zekasi alt yapilarini degistirmeye karar verdikleri anda, bu degisim bulut bazli is zekasi sistemleri lehine olacak.
Orta buyuklukteki isletmelerin bulut bazli is zekasi sistemlerine gecisi ise daha uzun bir surec alacak. Cunku bu isletmelerin buyuk cogunlugu Microsoft SQL Server’ la birlikte paketlenmis is zekasi araclarini ve yazilimlarini kurumsal bir bilgi teknolojisi platformunda parasiz olarak elde etme olanagina sahip.
Bazi uzmanlar bulut bazli is zekasi pazarinda karanlik bulutlar goruyorlar. Belki bu servislerin cikisi beklendigi ve istenildigi duzeyde hizli olamadi ancak hizini arttirdigi da ortada. Bunun en onemli nedeni, is zekasi uygulamalarinin musteri temelinde cok ozellestirilmis olmasi ve sirketlerin verileri cok sayida degisik kaynaklardan entegre ve konsolide ediyor olmasi. Ancak is zekasi sistem saglayicisi sirketlerin bu engellerin ustesinden gelmek uzere calistiklari da biliniyor. Sonuc olarak bu alanda da onumuzdeki yillarda basariya ulasilacagi ortada.