Netflix sirketi’ nin afetlerden korunma urunu Chaos Monkey piyasaya cikti.
Netflix sirketi, Chaos Monkey olarak isimlendirdigi afetlerden korunma urununu piyasaya surdu. Bu urun parasiz ve tek bir amaca hizmet ediyor. Yaptigi is, dunya video devi bu sirketin Amazon Web Servisinde calisan bulut bilisim mimarisinin esnekligini test etmek ve sistemi calisir tutmak.
Chaos Monkey’ i GitHub’ dan ucretsiz olarak indirmek mumkun. Cesitli uygulamalarin sanal makinalarda calisan enstantanelerini rastgele durdurarak afet durumlarinda neler olabilecegi konusunda senaryolarin cizilmesini saglayan bu urun konusunda Netflix calisanlari soyle diyor: “Beklenmedik hatalara karsi en iyi savunma sik sik hata vermektir.”
Bilindigi gibi bu yaz bulut bilisim saglayici sirketlerin urunlerinin ne kadar guvenilir oldugu konusunu gundeme getiren cesitli olaylar oldu. Amazon Web Hizmetleri elektrik kesintisine ugrayinca Amazon Web Hizmetleri ustunde calisan yazilimlari kullanan Netflix, Instagram ve Pinterest gibi sirketlerin yazilimlari kullanilamaz duruma gelmisti. Musteri Iliskileri Yonetimi uygulamalarini bulut bilisim olarak sunan Salesforce.com sirketi de iki kez elektrik kesintisi yuzunden calisamaz duruma gelmisti.
Netflix sirketinin Chaos Monkey urunu iste bu tur kesintilere karsi ayarlanabiliyor. Haftada ya da gunde bir kez sistemi dolasarak, cesitli frekanslarda test semalari uretiyor, kullanicilarin farketmeyecekleri bir sekilde yazilimlarin calistigi sanal makinalarda kesinti ve hatalari onceden yakalayarak yazilimlari ayni sekilde ayarlanmis hatasiz sanal makinalara aktariyor. Boylece hata olsa bile kesintisiz bir isleyisi olanakli kiliyor.
Chaos Monkey sistem capinda 65.000 hatali enstantane yaratabiliyor. Bulut bilisim mimarisinin bu hatalar karsisinda ne kadar esnek olabilecegini gozlemlemek ve sistemi yikilan sanal sunuculardan duzgun calisan sunuculara aktarmak cok onemli bir konu haline geliyor.
Sistemlerini bilincli olarak hata vermeye zorlamak istemeyen musteriler icin Netflix’ in onerisi, Chaos Monkey’ i operasyonel calisma ortamina paralel olarak calisacak test ortamlarinda kullanmak.
Netflix’ den yapilan aciklamada bulut bilisim sistemlerinin en tehlikeli olan yaninin bu sistemlerin cokmesi durumu oldugu soylendi. Bu durumlara karsi kullanilabilecek ve su anda piyasaya cikarilan urun Chaos Monkey. Sirket daha ileride “Chaos Gorilla” ismini verdigi daha komplex bir urunu de piyasaya sureceginin sinyalini verdi. Bu urun hatalara karsi yalnizca belli sanal sunuculari degil, ayni zamanda tum mevcut zonda ve hatta bolgede bilincli hatalar ureterek bulut bilisim sistemlerinde calisan yazilimlarin cokmeden calismasini saglayacak alternatifler gelistirecek.