Microsoft, WMware ve Amazon bulutta yarisiyor.
Bu uc sirket de bir orgutun veri merkezini kamu bulutuyla iliskilendirme konusunda kendi yontemlerine sahip.Bu sirketlerle calisan musteriler, her ucunun de kamu bulutu servislerinin riskleri ve yararlarini goz onunde bulundurarak hareket etmeli.
Microsoft sirketi, Windows Sunucusunun yeni surumuyle kendi bulut servisi olan Windows Azure’ u one cikariyor. Microsoft’ un bu hamlesi, onumuzdeki aylar ve yillarda hayati onem tasiyan bulut bilisim teknolojisi alaninda kendi yerini saglamlastirmanin bir yolu. Vmware ve Amazon sirketleri de bu alanda cok degisik ve birbirinden farkli stratejiler izliyorlar. Oyle ki musteriler, bir kez bu sirketlerin bulut bilisim hizmeti sunan teknolojilerini kullanmaya karar verdikten sonra artik bu yolda geri donmesi oldukca zor adimlar atmis, bir sirketin teknolojisine ve standardlarina kilitlenmis olacaklar.
Analistlere gore, Microsoft sirketinin taktigi cok basit. Cunku dunyada cogu sirket Microsoft’ un bilgisayar isletme sistemini ve onemli bir kismi da yine Microsoft’ un server yonetimi yazilimlarini kullaniyor. IDC’ nin (Uluslararasi Veri Kurumu) bir anketine gore 2012’ nin ikinci ceyreginde dunyadaki server (sunucu) satisindan kazanilan cironun %47.9’ u Windows Server’ larinin satisindan geldi.
Surasi acik ki Microsoft’ un bugune kadar sundugu tum bu servislerin, Microsoft’ un kendi ozel ve kamu bulutu hizmetlerine kaydirilmasi cok kolaylikla gerceklestirilebilir. Bilindigi gibi Microsoft ozel bulut hizmetleri alaninda VMware ile, kamu bulutu hizmetleri alanında ise Amazon Web hizmetleriyle yaris icinde. Ancak bu alanda Amazon’ Web hizmetlerinin teknolojisi Microsoftun Windows Azure’ nu gecmis durumda.
Windows Azure ile Windows server sistemlerini uyumlastirma ve birbirine daha cok entegre etme girisimi, Windows Sanal Depolama sistemini ortaya cikardi. Birbirine Sanal Depolama sisteminde baglanan veriler buradan Windows Azure’ a aktariliyor.
Microsoft sirketi bu girisimiyle birlikte kurumsal musterilerinin birkac yil icerisinde Windows 7’ den Windows 8’ e gecmelerini, oradan da Windows Server’ a guncellenmelerini bekliyor. Bunun sonrasindaki yol da musterileri, yavas yavas bulut bilisim yonetim sistemine kaydirmak, sonunda da musterilere verilerinin bir kismini bulut servislerine koydurmak. Bu ilerleme oylesine bir evrimle olacak ki musteriler bile artik bu sistemlere hicbir yabancilik hissetmeyecek. Bu gecis buluta yumusak bir inis olacak.
Vmware sirketi, Microsoft sirketine karsi daha cok yazilim katmaninda bir hakimiyete sahip. Yaygin olarak kullanilan sanallastirma teknolojisiyle is kurumlarini kendi bulut hizmetlerine dogru yonlendiriyor. Yine IDC’ nin anketlerine gore VMware sirketinde sanallastirilan is hacmi yuzde 52.4 iken, Microsoft’ unki 26.6 da kaldi. Microsoft sirketi Windows ve Windows sanal ortamlarini yonetmek icin cok buyuk araclara sahipken, VMware sirketi de sanal yazilimlarda Microsoft sirketinden daha ileride.
Microsoft sirketi cok degisik isletim sistemleri yonetiminde usta, ancak VMware sirketi de sanal yazilimlarin yonetiminde ustunluk kazanmis durumda. Bunun da sakincalari da var. Cunku bir kez VMware sanal yazilimlarini kullanmaya basladiginizda VMware yazilim yonetimi paketlerini de kullanmak zorundasiniz, cunku bulut hizmetlerine gectiginizde Vmware disindaki yazilim yonetimi sistemlerinin bir islevi yok.
VMware’ in teknolojisi veri merkezlerinde cok basarili, ancak is, bulut hizmetlerine geldiginde bilindigi gibi sirketler bu alanda da kendi teknolojileri ustunde kontrolu elden birakmak istemiyorlar. Bu nedenle de bulut bilisim hizmeti veren Microsoft, VMware ya da Amazon gibi buyuk sirketler, bu alanlarda gelistirdikleri teknolojileri disariya acmiyorlar, ozel tutuyorlar. Dolayisiyla VMware’ in bulut servislerine veri aktarmak istiyorsaniz, baska bir VMware teknolojisini kullanmak zorundasiniz. Bu durumda eger bir VMware musterisi iseniz VMware’ in bulut servislerine gecmeniz daha mantikli oluyor. Bu egilim de Vmware’e cok baglanmak ve onun servislerine kilitlenmekle son buluyor.
Amazon’ un durumu ise Microsoft ve VMware’ in kinden farkli bir dogrultuda. Microsoft ve VMware musterilerinin verilerini musteri merkezlerinden kendi bulut hizmetlerine aktarirken, Amazon kendi tuttugu musteri verilerini musteri merkezlerine dogru aktariyor. Yani sirketlerin kendi ozel bulut bilisim servislerini Amazon’ un ana bulut servisleriyle bagliyan teknolojiler gelistiriyor. Ornegin Amazon Storage Gateway teknolojisiyle kendi servislerini ozel veri merkezlerine yukluyor. Bu yuzden On-premise bulut yazilim ureticisi Eucalyptus sirketiyle ortak oldu. Ayrica da Amazon, buyuk bir sirket olusu ve API (Uygulama Program Arayuzu)’ nun giderek artan onemiyle birlikte Oracle ve IBM gibi sirketler tarafindan da destekleniyor. Cunku bu sirketler kendi yazilim programlarini kullanan musterilerinin verilerini bulut servislerine aktarmada Amazon’ u kullaniyorlar.
Amazon’ un bulut stratejisi bir sirket icin en basit olani, cunku genellikle kendisi aktif olarak birsey yapmiyor, diger yazilim sistemlerinin birbirleriyle baglantilarini sagliyor. Bazen bu durum, depo yonetiminde buyuk basagrilarina neden olabiliyor. Bu sistemi kullanan kuruluslar icin sistem opsiyonlari cok, ancak yonetici yazilimlarinin olanaklari az.
Microsoft, VMware ve Amazon’ un bulut hizmetlerine yanasimini ozetlersek, 3 secenekle karsi karsiya kalindigi goruluyor:
Sirketlerin bulut sistem yoneticileri, ya Microsoft’ un yanasiminda oldugu gibi tamamiyla ona kilitlenecekler ama bunun getirdigi basitlik ve kolayliktan yararlanacaklar; ya da biraz daha komplike, parcali yapisi olan ama iyi desteklenmis VMware deneyimini tadacaklar; ya da kendilerine en ust duzeyde esneklik saglayan Amazon cozumlerine yonelecekler.
Her secimin kendi sakincalari ve yararlari olacak. Ancak bulut hizmetlerindeki bu yarista, bu uc sirketin getirdigi rekabet fiyatlari ucuzlatabilir ve bulut bilisim hizmetlerine yeni ozellikler getirebilir.
Daha fazla bilgi icin
http://aws.amazon.com/ec2/
http://www.windowsazure.com/en-us/pricing/free-trial/?WT.mc_id=AzureBG_UK_SEM
http://www.vmware.com/solutions/cloud-computing/index.html