Bulut Bilisim Ustune Inciler


Son yillarda bulut bilisim ustune cok sey soylendi. Bunlarin bir kismi bulut bilisime karsi, bir kismi onun yaninda, bir kismi ise ikisi arasinda bir yerde durdu. Eteklerindeki mucevherleri dokenler oldu, insanlar dusuncelerini ortaya koydu, soylenmesi gerekeni soyledi. Oracle CEO’ su Larry Ellison’ un 2008 yilinda soyledigi “modayi izleme” analojisi efsane oldu, iste bu soylem de dahil, asagida yillar icinde yuzeye vuran bulut bilisim ustune soylenmis hafizalardan silinmeyecek alintilar:

 1) “’Bulut’ nedir diye soruldugunda cogu insanin ilk aklina gelen yanit ya gercek bulut, ya gokyuzu, yada havayla ilintili birseydi.” – Citrix Cloud Survey Guide (Agustos 2012)

 2) “Sonuc olarak Bulut, Schumpeterian yaratici yikimin en son ornegidir: Ondan yararlananlar icin zenginligin yaraticisi; yararlanamayanlar icin olume giden yol.” – Joe Weinman, Cloudonomics Yazari: The Business Value of Cloud Computing.

 3) “Bulut bilisim cogu zaman geleneksel bilisim sistemlerinden cok daha guvenilir, cunku Google ve Amazon gibi sirketler, cogu hukumetlerin yapabileceginden daha ust duzeyde kaliteli siber-guvenlik elemani kullanabilir ve tutabilir.”-Vivek Kundra, former federal CIO of the United States

 4) “Uretimi duran urun ve hizmetler elbette yeni bir olgu degil, ancak Bulutla birlikte gelen yenilik, insanlarin ozel ve cok onemli bilgilerini teslim ettikleri – ve cogu durumda bu verileri yaratma ve duzenlemede zaman harcadiklari bulut hizmetlerin durmasidir. Isletmeler bulut hizmetlerini kullanma telasi icindeyken, cogu zaman daha buyuk capta, ayni sorunla mucadele ediyorlar. Buna bir cozum yolu goremiyorum.- Bu durum merkezi yazilim uygulamalari ve veritabanlarinin yarattigi kolayliga sahip olmak icin odedigimiz bir fiyattir. Ancak Bulutta hepimizin bir kobay oldugu ve gozden cikarilabilecegimiz gercegini de akilda tutmaliyiz.” -Nick Carr, “Does IT Matter?, The Big Switch and The Shallows” kitabinin yazari 

 5) "Buz Çağı, Demir Çağı, Sanayi Devrimi, Bilgi Çağı dışana ciktigimiza ve katilim cagina girdigimize inanıyoruz. Internete cikiyorsunuz ve birseyler yapiyorsunuz. Internette aninda mesajlasiyorsunuz, blog yaziyorsunuz, fotoğraf cekiyorsunuz, yayin ,podcast, uzaktan ogrenim yapiyor, teletip la saglik bilgilerinize ulasiyorsunuz. Internette yalnizca pasif degil, ayni zamanda aktif bir gozlemcisiniz. Veri merkezlerinde bu katilimin altyapisini olusturuyoruz. Biz bu büyük lanet Webtone anahtarıni oluşturuyoruz. Burada güvenlik, dizin, kimlik, gizlilik, depolama, hesaplama, tüm Web servisleri yığını var.” Scott McNealy, Sun Microsystems eski CEO’ su

 6) "Bulut bilisim icin onemli olan sey su ki bulut bilisimi bugune kadar yaptigimiz herseyi icine alacak bir sekilde yeniden tanimladik. Bilgisayar endustrisi kadin modasindan bile cok daha fazla modayi izliyor. Belki salagin tekiyim ama konusulanlar hakkinda hicbir fikrim yok. Bu nedir? Bu tam bir sacmaliktir, bir deliliktir. Bu aptallik ne zaman sona erecek?” -Larry Ellision, Oracle’ in baskani 

7) "Eger sunuculara daha hizli girebiliyorsam, bilgisayarimda bir sabit diske ihtiyacim yok. Bu birbirine bagli olmayan bilgisayarlari tasiyor olmak artik bir karsilastirmayla Bizansciliktir.” -Steve Jobs, Apple’ in son Baskani (1997) 

 8) "Is adamlari artik kendi Bilgi Islem dairelerini atlayarak (Hizmet olarak yazilim ya da SaaS) olarak bilinen bulut yazilimlarini Buluttan aliyor, magazin aboneligi gibi, aylik bir abonelik ucreti oduyorlar. Bu hizmetleri istemedikleri anda da aboneliklerini durdurabiliyorlar, boylece kiyida kosede kullanilmadan birakilan atil bilgi islem arac ve gereci kalmiyor.” -Daryl Plummer, Gartner Analist

 9) “Eger bu filmi biryerde gordum diyorsaniz, haklisiniz. Bulut Bilisim, kisisel bilgisayarlar kullanilmadan cok onceleri zaman-paylasim modeli olarak bildigimiz modele dayaniyor. Fikir, bilgisayar gucunu bircok sirket ve insan arasinda paylasmak ve bu yolla bigisayar gucunun maliyetini azaltmaktir. Zaman-paylasimi ve Bulut Bilisimin asil temel degeri hemen hemen aynidir. Yalnizca bugun kaynaklar cok daha iyi ve cok daha ucuzdur.” -David Linthicum, Cloud Computing and SOA Convergence in Your Enterprise: A Step-by-Step Guide’ in yazari 

 10) "Gecmis gunlerde eski ucus makinalariyla “pantolun koltuguda” ucus yapmak mukemmel erkekler icin buyuk bir deneyim olmaliydi, ancak bugun hickimse modern ucaklarda 500 yolcuyla boyle bir riski goze almayi dusunemez. Modern isletmelerin is yoneticileri de boyle bir riski goze almamalidir. Onlarin basarilarini olcmek icin kullanabilecekleri standard olcutler ve ROI- Ilgi Alanlari modelleri gelistirmeliyiz.” -Dr. Chris Harding, Open Group SOA ve birlikte calisabilirlik yoneticisi



10 Quotes on Cloud Computing That Really Say it All

Plenty has been said or written on cloud computing in recent years — pro, con and somewhere in between. Periodically throughout the rise of cloud computing, there have been some real gems put out there, aptly describing what’s on people’s minds — and maybe what was needed to be said. OracleCEO Larry Ellison’s famous “fashion-driven” analogy back in 2008 is the stuff of legend, and makes this list, compiled below. Here are some memorable quotes and apropos quotes about cloud that that have surfaced over the years: > READ MORE


How to Move Your Business to the Cloud 

Moving part or all of your business to the cloud is a challenge (to put it mildly). But there are some steps you can take to ease this transition.

It’s easy to get stuck running a business using the best practices of ten years ago. Once, managing projects on spreadsheets was the best thing going.

But when your business is in the cloud, you can say good-bye to that fractured world where every ten-person team is managing their project with a separate spreadsheet. With the cloud, teams work with real-time updates, collaboration and transparency.

So if you’re business who wants to move to the cloud, where do you even begin? > Learn More


Bulut bilişim fiziksel sınır tanımıyor 

Hepimiz kabul edelim ki bulut bilisim bir suredir hayatιmιzι önemli ölcude degistiriyor. Dosyalarımızı artık iCloud, Dropbox, Google Drive ve Box gibi bulut depolama sistemlerinde tutuyoruz. Bilgilerimizin hepsi olmasa da cogu Internette biryerlerde saklanıyor. Sabit sürücüler (hard drives) gelip geçiҫi, ama bulut sayesinde hayat yara almadan devam ediyor. 

Bulut bilisim yeni bir olgu değil. Bunu görmek için bulut biliṣimin tarihinde geriye doğru gitmek yeterli.

1950’ lerde zaman-paylasιmιnι görduk. Bireyler ve kuruluṣlar kendileri fiziksel bir bilgisayara sahip olmadan zaman paylasımıyla ortak bir bilgisayar kullanıyorlardı. Bu durum bilgisayar kullanımının maliyetlerini düṣürmüṣ, bilgisayarların ve bilgisayarlar üzerinde çalıṣan uygulamaların interaktif kullanιmιnι getirmiṣti. 

1960’ larda suni zeka (artificial Intelligence)’ in babası John McCarthy, “kamu yarari olarak dagitimi yapilan bilgisayar” konseptini yaratti. McCarthy’ nin kuresel ag ve hizmete dayali is modeli vizyonu, bulut bilisimin arkasindaki iki surucu ilke oldu. 60’ li yillarin sonunda J.R.Licklider “galaksiler-arasi bilgisayar agi” fikrinin dogusuna onculuk etti ve DARPA olarak bilinen ARPANET (Ileri Arastirma Projeleri Ajansi Agi) ni kurdu. O gunden bu yana bulut bilisim, hem ticari, hem de Amarika Birlesik Devletleri Savunma sektorunde hizla ilerleyen bir egilim oldu. 

2011 yilinda DARPA, Misyon Odakli Esnek Bulut - Mission-oriented Resilient Clouds (MRC) sistemini duyurdu. Bu sistemin amaci askeri operasyonlara karsi siber saldirilar varken bile bu operasyonlarin calisma ve desteklenmesinin kesintiye ugramasini engellemekti. 

1970, 1980, 1990’ larda network teknolojileri bizi birbirimize bagladi. Bu donemde Compuserve, IBM, Sun Microsystems and Oracle gibi sirketlerin network (ag) teknolojilerindeki yayilmayi gorduk. 

1990’ larin ilk donemlerinde, dunya capinda internet bircok seyi birbirine bagladi. Ilk kez 1997’ de professor Ramnath Chellappa “bulut bilisim” terimini kullandi. Chellappa bulut bilisimi, “bilgisayarin cercevesinin teknoloji sinirlamalariyla degil, fakat mantikla tayin edilecek bir paradaymi” olarak tanimladi. 2 yil sonra Irlanda sirketi Salesforce.com Internet uzerinden bilgisayar uygulamalari ve yazilimi dagitan ilk sirket oldu. 

2000’ lerde artik Buluttayiz. 2000’ lerle birlikte Amazon sirketi AWS web hizmetlerini duyurdu. 2006 yilinda yine Amazon sirketi Elastik Hesap Bulutu (EC2) nu ticari web hizmeti olarak piyasaya surdu. Bu servisle dunyanin her neresinde olursa olsun kucuk sirketler artik bilgisayar satin almak yerine bilgisayari ustundeki yazilim ve uygulamalarla birlikte kiralamaya basladi. 

Gunumuzde bulut bilisim son hizla ilerliyor ve dunyadaki kucuklu buyuklu cogu sirket ve orgutler varolan fiziksel sistemlerini bulut sistemlerine gecirmek uzere hazirlaniyor. Bu durum yeni guclukleri beraberinde getiriyor. Bulut bilisim sistemlerini bilen, sirketlerin bu gecis surecinde onlara destek ve akil verecek bulut bilgisine sahip eleman istekleri hizla artiyor. Acikcasi her zaman oldugu gibi teknoloji hep onden ilerliyor, ve insanligi birbirine giderek yakinlastiriyor, ancak toplumlarin bu ilerlemeye ayak uydurmasi hep arkadan izliyor. Bu surec ve gecis ne kadar iyi denetlenebilirse o denli guvenli ve oturmus bulut sistemlerine gecmek olanakli olabilir, aksi taktirde yari yolda kalmak ya da gecis surecinin cok uzamasi, hic sonlanmayan proje uygulamalari gibi durumlarla karsilasilacagini soylemek bir kehanet degil.



Oracle Cloud Logo Design


"Nothing is going to transform business in the next 10 years more than cloud technology. New companies will emerge, old ones will disappear and entire industries will be changed dramatically, all because of I.T."
Bryan Glick, Editor Computer Weekly

Oracle is inviting tech enthusiasts, artists and photographers to design the front cover of the Cloud edition of the Business 20/20 report series, that has been commissioned with Computer Weekly. The winner will receive $3,000 and have their work seen by decision makers across the globe.

Participants are required to submit thought provoking, innovative and original images/artwork, that visualise how cloud based computing will radically transform businesses and the way people work




It’s a question on so many minds: what will the future of education look like?
It’s something Sir Ken Robinson has asked for decades. And tonight in Session 3 of TED2013, Robinson got the opportunity to announce the winner of the 2013 TED Prize, someone who has a bold answer. “So many kids are disengaged from education and there’s a tendency to confuse testing with learning,” says Robinson in his introduction. “What drives learning is curiosity, questioning … What fires people up to learn is having their mind opened up by possibilities.” And with that, he revealed the winner of the $1 million TED Prize: education innovator Sugata Mitra, who has given two TED Talks over the years and released a TED ebook called Beyond The Hole in The Wall.
Mitra wants children around the globe, in addition to traditional schooling, to get a chance to participate in self-organized learning. Translation: to spend time in learning environments where they are given the space to explore on their own, make discoveries and share them with their peers. In his talk from the TED stage, Mitra offered a bold wish: to help design the future of learning by supporting children in tapping into their innate sense of wonder. To this end, Mitra asked the TED community to help him create the School in the Cloud, a learning lab in India where children can embark on intellectual adventures, connecting with information and mentors online. He also asked the community, wherever they may be, to create child-driven learning environments for the kids in their own lives.

Buyukanne Bulutu - Granny Cloud
 Bu yil 1 milyon dolarlik TED odulunu Sugata Mitra kazandi. Sugata Mitra yuzyillik eski egitim geleneklerini bir kenara birakip, egitime yeni bir yaklasim getirme girisimlerinden yana. Mitra bu yaklasimi “ oz disiplinli egitim” olarak tanimliyor.

Ingiltere’ deki Newcastle universitesi’ nde Egitim teknolojisi profesoru olan Hint asilli Sugata Mitra kariyerine Hindista’ nin New Delhi kentinde Fizikci olarak basladi. 26 yasinda Felsefe doktorasi alan Mitra, bilgisayar programlari yazmaya ve bunun egitimini vermeye basladi.

Yazilim dunyasinda bu ilk adimlarini atarken evine bir bilgisayar aldi. Kucaginda genc ogluyla bilgisayar programi yazarken, kendini seyrederek bilgisayar ogrenen oglunun yardimiyla bir yazilim hatasini cozdugu gorunce “oglunun dahi oldugunu” dusunmeye basladigini soyluyor.

1999 yilinda bir gun New Delhi’ de gecekondu mahallerinden evine donerken, oglunda gordugu bu dahiligin yalnizca orta sinif demografisiyle sinirlanamayacagina karar vermis. Mitra, New Delhi’ deki gecekondu cocuklarina bakmis, ve bizim cocuklarimizin dahi oldugunu soyluyoruz, bu gecekendu cocuklari da dahi olabilirler diye dusunmus.

Mitra bu teorisini kanitlamak icin bir deney yapiyor. New Delhi’ de bir gecekondu duvarini oyarak icine disi plastik kapli bir bilgisayar yerlestiriyor. Bilgisayari Internete bagliyor ve yanina da bilgisayari kullanmak uzere bir fare birakiyor. Mitra “Bilgisayari orada biraktim ve bilgisayarin basina ne gelecegini gormek istedim” diyor.

8 saat sonra Mitra geriye geldiginde gecekondu cocuklarinin bilmedikleri Ingilizce dilinde Internette dolastiklarini goruyor.

Bir meslekdasi Mitra’ nin bir ogrencisinin gelip cocuklara Internette nasil gezinilecegini ogretmis olabilecegini soyluyor Bunun uzerine Mitra, New Dehli’ ye 200 mil uzakliktaki bir kirsal koyde ayni deneyi uygulamaya karar veriyor. Mitra “Buraya bir yazilim programcisinin ulasma sansinin 0 oldugunu” dusunuyor.

Mitra ayni koye iki ay sonra geri dondugunde koylu cocuklarini Internette gezinirken ve Internette oyun oynarken buluyor. O cocuklardan biri Mitra’ nin yanina gelerek  kullandiklari farenin daha iyi olabileceginden ve Internetin yavas calistigindan soz ediyor ve ufak bir sikayette bulunarak, makinanin yalnizca Ingilizcede calistigini, ve kendi kendilerine Ingilizce ogrenmek zorunda kaldiklarini soyluyor.

Adi “Duvardaki Delik – Hole in the Wall” olarak anilan bu deneyden sonra Mitra ilk kez kendi kendine ogrenme kavramini tanidigini ve bunun dunya capinda uygulanmasi gerektigini soyluyor.

Bunu uzerine Mitra Ingiltere’ de emekli ogretmenlerden olusan ve adina “granny cloud – buyukanne bulutu” dedigi bir okul kuruyor. Buyukanneler Mitra’ nin okullarina Skype’ la baglaniyorlar ve cocuklar 5-6 kisilik guruplar halinde toplanarak bu buyukannelere dersleriyle ilgili sorular sorarak, yanitlarini aliyorlar, ya da kendileri yanitlara ulasiyorlar.

Mitra bu deneyimle “Buyukanne bulut cocuklari” nin Ingilizcesinin ilerledigini, ders notlarinin duzeldigini ve cocuklarin giderek daha fazla bilgiye sahip olduklarini goruyor. En onemlisi de bu ogrenme surecinde cocuklarin kendi insiyatiflerini kullanmalari ve kendi kendilerine ogrenmeleri. Mitra burada cocuklarin ihtiyaci olan sey yalnizca “genisband, isbirligi ve cesaretti” diyor.

Mitra’ nin ongorusu 24 kisilik siniflardan olusan “Bulu okullari”. Bu okullar bu ise gonullu buyukannelarce yonetilebilir. Buyukanneler sorulari soracak, cocuklari cesaretlendirecek, geriye kalan hersey buluttan cozumlenecek. Bu bulut okullari cocuklarin halihazirda varolan egitim sureclerine hafta sonlari, okul oncesi ve sonrasinda yardimci olacak. Baslangicta Ingilizce ogretecek. Mitra bunlari  “cocuklarin Ingilizce ogrendikleri guvenli siber kafeler” olarak adlandiriyor ve ekliyor: “Bunlarin su anda okullarin yerine gecebilecegini soyleyemem.”

Ancak Mitra’ ya gore buna bir zaman taninmali, eger bu sistem calisirsa bir alternatif olusturabilirler ve dunya da eksik olan da su anda bu. 



2013’ un en iyi Bulut Bilisim 
sirketleri ve CEO’ lari

Is ariyorsaniz, Forbes dergisi 2013’ un 
en iyi Bulut Bilisim sirketleri ve CEO’ larini acikladi.

Yaziyi yazan analist, 
bir sirkette yetenekli insanlari 
ise almanin ve eglenceli, odaklanmis, 
guc isleri basariya goturen bir basari 
kulturu yaratmanin kolay bir is 
olmadigini soyluyor ve musteri 
ustunde boyle bir kulturu guclu ve 
odaklanmis tutmanin, 
surekli bir guven ve 
saygi kazanmis benzersiz 
bir liderlik istedigini vurguluyor.

Daha sonra Analist, Glassdoor.com 
web sitesindeki oylamalara dayanarak
 bulut bilisim sirketlerinin bir
 karsilastirmasini yapiyor ve 
bu sirketlerde calisan kisilerin 
CEO’ larini onaylama 
oranlarinin bir tablosunu hazirliyor.

Sirketler bu tabloda, o sirkette 
calisan kisilerin, calistiklari sirketi 
arkadaslarina onerip onermediklerinin 
yuzdesine gore siralaniyor. Bu orana CEO 
degerlendirmesinin oranlari da ekleniyor. 
Bu oranlar da calisanlarin moralleri ve 
calisanlarin sirket CEO’ lari 
hakkindaki 
dusunceleri arasinda var olan acikligi 
gostermesi acisindan kullaniliyor.

Analiste gore, Microsoft sirketi bu acik 
arada basi cekiyor. 
Microsoft sirketi calisanlari, %77 
oraninda sirketi arkadaslarina 
tavsiye ediyor, ancak  CEO’ larini 
degerlendirme oranini %48 lerde tutuyor.
 Glassdoor derecelendirmesine gore 
en yuksek dereceyi alan CEO’ lar, 
22 Subat tarihi itibariyla soyle siralaniyor:

Jyoti Bansal of AppDynamics (100%)
Drew Houston, Dropbox (100%)
Aneel Bhursi, Workday (100%)
Scott Scherr, Ultimate Software (97%)
Jim Whitehurst, Red Hat (97%)
Larry Page, Google (95%)
Aaron Levie, Box (94%)
Marc Benioff, Salesforce (93%)
Tom Georgens, NetApp (92%)
Mark Templeton, Citrix Systems (91%)
Bill McDermott & Jim Hagemann Snabe, SAP (90%

The Best Cloud Computing 
Companies 
and CEOs 
to Work For in 2013 > Read More 



Hiring great people and creating 
a culture of achievement
that is fun, focused and able 
to get challenging tasks done is not 
an easy task.

Keeping that culture strong 
and focused on the customer takes 
a unique leader that consistently 
earns trust and respect. 
Those are the qualities 
I think of whenever I’m asked 
to recommend the best 
cloud computing 
companies to work for.  
Using the scores from
 Glassdoor.com I’ve put together 
the table below comparing 
cloud computing companies 
and when available, the percentage 
of employees who approve of their CEO. 

Cloud Computing companies 
are sorted based on the percentage 
of employees would recommend their
company to a friend. I added in 
CEO scores to get a sense 
of which companies have 
a significant gap between 
morale and the perception of  the CEO.  
As of today according to employee 
rankings Microsoft
 has the largest gap 
between percentage of employees 
who would recommend 
the company to 
a friend (77%) and  CEO rating (48%).

The highest rated CEOs you’d want
to work for based on their Glassdoor 
ratings are as follows, with
their ratings shown as of today:

Jyoti Bansal of AppDynamics (100%)
Drew Houston, Dropbox (100%)
Aneel Bhursi, Workday (100%)
Scott Scherr, Ultimate Software (97%)
Jim Whitehurst, Red Hat (97%)
Larry PageGoogle (95%)
Aaron Levie, Box (94%)
Marc Benioff, Salesforce (93%)
Tom Georgens, NetApp (92%)
Mark Templeton, Citrix Systems (91%)
Bill McDermott & Jim Hagemann Snabe, SAP (90%)