How to Move Your Business to the Cloud Moving part or all of your business to the cloud is a challenge (to put it mildly). But there are some steps you can take to ease this transition. It’s easy to get stuck running a business using the best practices of ten years ago. Once, managing projects on spreadsheets was the best thing going. But when your business is in the cloud, you can say good-bye to that fractured world where every ten-person team is managing their project with a separate spreadsheet. With the cloud, teams work with real-time updates, collaboration and transparency. So if you’re business who wants to move to the cloud, where do you even begin? > Learn More |
Bulut bilişim fiziksel sınır tanımıyor
Hepimiz kabul edelim ki bulut bilisim bir suredir hayatιmιzι önemli ölcude degistiriyor. Dosyalarımızı artık iCloud, Dropbox, Google Drive ve Box gibi bulut depolama sistemlerinde tutuyoruz. Bilgilerimizin hepsi olmasa da cogu Internette biryerlerde saklanıyor. Sabit sürücüler (hard drives) gelip geçiҫi, ama bulut sayesinde hayat yara almadan devam ediyor.
Bulut bilisim yeni bir olgu değil. Bunu görmek için bulut biliṣimin tarihinde geriye doğru gitmek yeterli.
1950’ lerde zaman-paylasιmιnι görduk. Bireyler ve kuruluṣlar kendileri fiziksel bir bilgisayara sahip olmadan zaman paylasımıyla ortak bir bilgisayar kullanıyorlardı. Bu durum bilgisayar kullanımının maliyetlerini düṣürmüṣ, bilgisayarların ve bilgisayarlar üzerinde çalıṣan uygulamaların interaktif kullanιmιnι getirmiṣti.
1960’ larda suni zeka (artificial Intelligence)’ in babası John McCarthy, “kamu yarari olarak dagitimi yapilan bilgisayar” konseptini yaratti. McCarthy’ nin kuresel ag ve hizmete dayali is modeli vizyonu, bulut bilisimin arkasindaki iki surucu ilke oldu.
60’ li yillarin sonunda J.R.Licklider “galaksiler-arasi bilgisayar agi” fikrinin dogusuna onculuk etti ve DARPA olarak bilinen ARPANET (Ileri Arastirma Projeleri Ajansi Agi) ni kurdu. O gunden bu yana bulut bilisim, hem ticari, hem de Amarika Birlesik Devletleri Savunma sektorunde hizla ilerleyen bir egilim oldu.
2011 yilinda DARPA, Misyon Odakli Esnek Bulut - Mission-oriented Resilient Clouds (MRC) sistemini duyurdu. Bu sistemin amaci askeri operasyonlara karsi siber saldirilar varken bile bu operasyonlarin calisma ve desteklenmesinin kesintiye ugramasini engellemekti.
1970, 1980, 1990’ larda network teknolojileri bizi birbirimize bagladi. Bu donemde Compuserve, IBM, Sun Microsystems and Oracle gibi sirketlerin network (ag) teknolojilerindeki yayilmayi gorduk.
1990’ larin ilk donemlerinde, dunya capinda internet bircok seyi birbirine bagladi. Ilk kez 1997’ de professor Ramnath Chellappa “bulut bilisim” terimini kullandi. Chellappa bulut bilisimi, “bilgisayarin cercevesinin teknoloji sinirlamalariyla degil, fakat mantikla tayin edilecek bir paradaymi” olarak tanimladi. 2 yil sonra Irlanda sirketi Salesforce.com Internet uzerinden bilgisayar uygulamalari ve yazilimi dagitan ilk sirket oldu.
2000’ lerde artik Buluttayiz. 2000’ lerle birlikte Amazon sirketi AWS web hizmetlerini duyurdu. 2006 yilinda yine Amazon sirketi Elastik Hesap Bulutu (EC2) nu ticari web hizmeti olarak piyasaya surdu. Bu servisle dunyanin her neresinde olursa olsun kucuk sirketler artik bilgisayar satin almak yerine bilgisayari ustundeki yazilim ve uygulamalarla birlikte kiralamaya basladi.
Gunumuzde bulut bilisim son hizla ilerliyor ve dunyadaki kucuklu buyuklu cogu sirket ve orgutler varolan fiziksel sistemlerini bulut sistemlerine gecirmek uzere hazirlaniyor. Bu durum yeni guclukleri beraberinde getiriyor. Bulut bilisim sistemlerini bilen, sirketlerin bu gecis surecinde onlara destek ve akil verecek bulut bilgisine sahip eleman istekleri hizla artiyor.
Acikcasi her zaman oldugu gibi teknoloji hep onden ilerliyor, ve insanligi birbirine giderek yakinlastiriyor, ancak toplumlarin bu ilerlemeye ayak uydurmasi hep arkadan izliyor. Bu surec ve gecis ne kadar iyi denetlenebilirse o denli guvenli ve oturmus bulut sistemlerine gecmek olanakli olabilir, aksi taktirde yari yolda kalmak ya da gecis surecinin cok uzamasi, hic sonlanmayan proje uygulamalari gibi durumlarla karsilasilacagini soylemek bir kehanet degil.
|