Yeni nesil bulut is zekasi sistemleri/Birst

Bulutta calisan yeni nesil is zekasi sistemlerinden biri de Birst. Adinin ilk iki harfi BI (Business Intelligence – Is zekasi) ni temsil ediyor. 5 yillik bir gecmisi olan bu yeni sirket bulutta ve is yeri bazinda tutulan yerel verileri birlestirip tek bir ozellestirilmis gorunumde bir araya getiriyor.

Bulut  is zekasi sistemlerine olan ilginin cok hizla buyudugu ortada. Buyuk geleneksel is zekasi sistemlerini sunan Oracle, SAP ve IBM gibi sirketler de bu alanda kendi becerilerini ilerletmeyi surduruyorlar, ancak bu ise yeni girisen sirketlerin sayisi da hizla artiyor ve onlarin sistemleri, hem kurulum ve uyarlanma, hem de sosyal paylasim siteleri gibi nuyuk veri alanlarindan is zekasi raporlari cikarmada kullanimi daha kolay, daha esnek ve ucuz alternatifleri sunuyor.

Birst bu cok sayida bulut is zekasi sistemi sunan sirketlerden biri. Sequoia Capital, Hummer Winblad ve DAG venture sirketlerinden bu yil basinda 26 milyon dolarlik bir yatirim kazandi. Birst’ in ozelligi hem bulutta, hem de local olarak tutulan verileri bir araya getirip bu birlesik verilerden anlamli is raporlari cikarabilmesi.

Birlesik veriyi biraraya getirmek icin Birst once bulut bazli yazilim sisteminin lokal- yerel bir enstantanesini yaratiyor. Boylece buluttaki veri ile lokal veri sanki ayni mekandaymis gibi goruluyor.

2004 yilinda San Fransisco’ da kurulan Birst once “SaaS-Servis olarak Yazilim” saglayicisi bir sirket olarak ise baslamisti. GoodData ve Bime Analytics gibi is zekasi sirketleriyle rakip olan Birst, 2011 yilinin sonlarinda yazilim paketini satmaya basladi. Once gectigimiz Eylul ayinda is zekasi yazilim urununun lokal versiyonunu satti, Kasim ayinda da onu in memory veri tabani satislari izledi. Boylece Birst bulut servisleri satan bir sirketken, SaaS-Servis olarak Yazilim’ dan kazandigi deneyimleri geleneksel yazilim programlarina uygulayarak onemli bir adim atti. Bu adimla birlikte gecen yil cirosunu ikiye katlayan Birst, musteri sayisini da %40 artirdi.

Buyuk veri analizlerine izin vermeyen is zekasi sistemleri artik geride kaldi. Birst’ in bu yonu de var. Hadoop entegrasyonu ile yapilandirilmamis verileri de  analiz edilebiliyor. Bu yonuyle musteri tabanini cok genislettigini duyuran Birst, bu yilin sonunda buyuk verilerin analizi konusunda yeni bir atilima, kendi urununu piyasaya surmeye hazirlaniyor.  Buyuk veriyi analiz eden is zekasi sistemleri gelecegin sistemleri olacak. Buyuk verilerin varligi, veri analizlerinin dogasini degistirmis durumda. Simdi sirketler gorece olarak kucuk miktarlardaki inanilmaz onemde bilgileri, koskocaman veri dagciklarindan cekip cikarmak zorundalar.

Is zekasi pazararinin buyuklugune bakarsak – 12 bilyon dolar ve bu giderek buyuyor- Birst’ un ve yatirimcilarinin neden kendilerine bu kadar guvendiklerini anlamak zor degil. Teradata, IBM ya da SAP gibi sirketlerin BI yazilim programlari ve platformlarini satin almaya gucu yetmeyen dunya uzerinde cok buyuk bir musteri kitlesi var. Bu musteriler, buyuk verileri kolaylikla analiz edebilecek ve urunleri daha ucuza mal olan Birst gibi sirketleri tercih ediyor. Yalniz Birst’ in rakipleri olan yeni nesil is zekasi sistemleri Tableau ve QlikTech gibi sirketler de bos durmuyor. Ancak Birst’ in avantaji buluttaki varliginin da cok guclu olmasi.

Daha fazla bilgi icin
http://www.birst.com/

Birst Dashboard icin tiklayin
birst dashboards