Yeni nesil is zekasi sistemleri: Bime Analytics

Yeni nesil Is zekasi Bime Analytics, Google sirketinin buyuk sorgulama ortagi. Bime sirketi eski nesil, geleneksel is zekasi platformlarinin kurulum, yonetim ve analiz islemleri icin cok zor olduguna inancla kullanimi cok kolay olan yeni nesil bulut is zekasi platformu gelistirerek Google sirketinin teknoloji ortaklari arasina girmis.

Bulut bilisim hizli bir bicimde buyurken, bu yeni modelin benimsenmesi konusunda guvenlik sorunlari one cikiyor. Cogu bilgi islem daireleri, bulut yazilim saglayicisi sirketlerin endustriyel duzeyde standardize edilmis guvenlik teknolojileri ve proseslerini uygulamalarini istiyorlar. Ancak “Endustri-standardi” tanimlamasi duruma gore degisiyor. Bime sirketi, kendilerinin en ust duzeyde guvenllik standardlarini karsiladiklarina inaniyor.

Bime sirketi icin guvenlik, birinci derecede onem tasiyor. Bime’ in veritabani degil, bir analitik arac oldugunu soyluyorlar. Veri tabaninin Bime sistemine yuklenmesi performans acisindan bir onem tasiyor ama gercekte gerekli degil. Veri yalnizca kullanicinin istegi uzerine buluta yukleniyor, kullanici hicbir sekilde veri tabanini buluta koymak zorunda degil. Eger veri tabani buluta konmazsa o zaman sistem veriyi her seferinde kullanicinin veri tabanindan cekiyor.

Bime’ in aglanmis on bellegi aktive edildigi zaman, Bime veriyi kullanicinin bilgisayarindan cekerek Bime sunucularina gerek kalmadan Amazon S3’ ye aktariyor. Bu transfer sifreli. Veri kullanicinin formatinda kaliyor, ancak sifreli ve anonim bir sekilde tutuluyor.

Bime’ in tum sunuculari (servers) Amazon Web Servislari (AWS) tarafindan gozetimde tutuluyor. AWS bilindigi gibi cok buyuk veri merkezlerini uzun yillar tasarlayan, kuran ve isleten bir sirket. AWS’ in veri merkezleri en ileri teknolojik duzeyde guvenlik ve elektronik sistemlerle donanimli profesyonel guvenlik personeli tarafindan korunuyor.

Yetkili personelin veri merkezlerine girebilmesi icin en az iki kere iki asamali bir kimlik kontrolunden gecmeleri gerekiyor. AWS, veri merkezlerine girisi ve bilgiyi yalnizca bu merkezlere girmesi gerekli olan calisanlari ve sozlesmeli iscileri icin sagliyor. Herhangi bir nedenle bu gereksinim ortadan kalktiginda bu giris haklari ellerinden aliniyor. Veri merkezlerine Amazon calisanlarinin her giris ve cikisi kayda geciyor ve surekli olarak denetleniyor. AWS veri merkezine girmesi gerekli her calisanini gecmisiyle ilgili cok siki bir kontrolden geciriyor.

Diger onemli bir guvenlik unsuru sertifika. Bime Salesforce.com sirketinin bagimsiz guvenlik testini gecmis durumda. Bu test su anda endustrideki kusursuz en ust standard. Bime’ in tum sunuculari Amazon Web Servislerinde tutuldugu icin ve bu servisler de Sas tip 11 akreditasyona sahip oldugu icin bu konu da cozulmus durumda.

Tum Bime hesaplari online bankalarin sahip oldugu 128 bitlik SSL guvenligine sahip. Bu guvenlik protokolu internet uzerinden gecen bilginin guvenligini sagliyor. Bime  sifresi yanisira var olan SSL veriyi hem gizli hem de guvenli tutuyor.

Bime veritabaninizi depolamiyor. Veri tabaniniz sizin maliniz. Bime yalnizca verinizi analiz etme yollarini depoluyor. Bime, verileriniz ve  bu verilerinizin analizleri  arasinda bir araci rolunu oynuyor. Verileriniz  ya bulutta, ya bilgisayarinizda ya da size ait bir sunucuda depolanabiliyor.

Bu kadar ust duzeyde bir guvenlik gerekli mi diye sorabilirsiniz. Herkes bu ihtiyaci duymaz. Ancak bu guvenlik, bulut bilisim is zekasinin getirdigi bir yarar. Bu servisi size saglayan sirketler sizin istekleriniz ve guvenlik endiseleriniz cercevesinde size bu olanaklari taniyorlar. Isin en ilginc yani da bunun icin extra bir ucret odemiyorsunuz.

Bime, 10 gunlik ucretsiz deneme donemi ile birlikte ayda 60 dolara kiralanabiliyor.

http://bimeanalytics.com/